A Legyőzte az oroszokat a magyar válogatott a kézilabda Eb-n

A magyar férfi kézilabda-válogatott 26-25-re legyőzte Oroszország együttesét az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, Malmőben.

A két csapat 18. alkalommal találkozott egymással, két döntetlen és tíz orosz siker mellett ez volt a hatodik magyar győzelem. A magyar válogatott korábban soha nem tudta legyőzni Oroszország, illetve Szovjetunió csapatát világversenyen, vagyis világbajnokságon, Európa-bajnokságon és olimpián.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, E csoport:

Magyarország-Oroszország 26-25 (14-13)

Malmö, v.: Jurinovic, Mrvica (horvát)
lövések/gólok: 41/26, illetve 43/25
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 3/1
kiállítások: 6, illetve 0 perc

Magyarország:
Mikler – Győri 3, Szita 4, Bánhidi 4, Sipos 1, Máthé, Hornyák 1, cserék: Bóka 3, Balogh Zs. 7, Ligetvári 2, Nagy B. 1, Fekete, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István

A várakozásoknak megfelelően egyik csapat sem törekedett nagy iramra, gyors játékra, ami a magyaroknak egyértelműen kedvezett. Mikler Roland kiválóan védett, társai jól védekeztek, a támadások viszont 6-4-es vezetést követően megakadtak, és megmutatkozott az összeszokottság hiánya. Hat percig nem született magyar gól, egyre több volt az eladott labda, az oroszok ezt kihasználva Dmitrij Szantalov vezérletével fordítottak.

A hajrában ismét lendületbe kerültek a magyarok, sikerült visszavenniük a vezetést, így a szünetben 14-13 volt az állás.

A második felvonás elején a magyarok már négy találattal vezettek, ekkor az orosz válogatott védekezést váltott, majd a szövetségi kapitány időt kért. A folytatásban ismét megtorpant a magyar együttes, amely hét percig nem talált be, ellenfele pedig egy gólra felzárkózott.

Az utolsó negyedóra elején ismét remekeltek a magyarok, egy-két szituációban a szerencse is segítette őket. Az 53. percben még néggyel vezettek, hamarosan azonban időt kellett kérnie Gulyás István szövetségi kapitánynak, mert a rontott lövéseket kihasználva az oroszok megint feljöttek, majd egyenlítettek is.

Bánhidi Bence 26-25-ös vezetésnél, hetven másodperccel a vége előtt ziccert hibázott, az oroszok a döntetlenért támadhattak, ám Timur Gyibirov lövésénél Mikler Roland alkarjáról a kapufára pattant a labda, így a magyar csapat nyolc vesztes Európa-bajnoki mérkőzés után tudott ismét nyerni.

Az oroszok legeredményesebb játékosa Dmitrij Szantalov volt öt góllal, a MOL-Pick Szeged irányítója, Dmitrij Zsitnyikov kétszer talált be. A meccs legjobbjának megválasztott Mikler Roland 32 lövésből nyolcat védett ki.

A magyarok hétfőn 20.30-tól az olimpiai és világbajnok Dániával találkoznak, szerdán pedig Izland ellen zárják a csoportkört. A középdöntőbe az első két helyezett jut.

Gulyás István: mindenki megfelelt a céloknak

Gulyás István szövetségi kapitány úgy fogalmazott, a magyar férfi kézilabda-válogatott minden játékosa megfelelt az elvárásoknak az oroszok ellen egy góllal megnyert szombati Európa-bajnoki csoportmérkőzésen.

A szakvezető arra utalt, hogy a magyar szövetség szerdai sajtótájékoztatóján Nagy László alelnök elmondta: konkrét elvárást nem fogalmaztak meg a csapattal szemben, és erre akkor Gulyás úgy reagált, hogy egymás között mindig ki kell tűzniük egy célt, és nagyon fontos, hogy a csapaton belül ezt jól határozzák meg.

“Azt kaptuk, amit vártunk. Amire készültünk taktikailag, azt hellyel-közzel meg tudtuk oldani. A mérkőzés előtt az öltözőben mindenkinek megfogalmaztunk célokat, és ennek mindenki megfelelt” – nyilatkozta a 26-25-re megnyert malmői meccs után Gulyás István.

Hozzátette, a szakmai stáb és a csapat még “tanulja egymást”, valószínűleg egyszer-egyszer késtek az időkéréssel, de bíztak benne, hogy kijönnek a hullámvölgyből.

“Az időkéréseknek sokszor van olyan üzenetük is, hogy valami nem jó, és nem akartuk ezt kommunikálni a fiatalok felé, hiszen helyén volt a szívük” – szögezte le a kapitány.

Gulyás felidézte, hogy volt egy szakasz, amikor a jobb kettes posztján nem tudták megoldani a védekezést, az oroszok visszajöttek a meccsbe, de Ligetvári Patrik beállításával stabilizálódott az a hely. Hozzáfűzte, Bánhidi Bencének hamarabb kellett volna egy kis pihenőt adniuk.

“A mérkőzés előtt arról beszéltünk a szakmai stáb tagjaival, hogy amennyiben olyan teljesítményt tudunk nyújtani, mint a csehek ellen – mert az nekünk szimpatikus volt, abban volt tűz, volt akarat, volt lehetőség -, akkor pariban lehetünk az oroszokkal” – magyarázta.

A szakvezető elmondta, a legfőbb taktikai tervük az volt, hogy Pavel Atmant és Dmitrij Zsitnyikovot kivegyék a játékból, és mivel sikerrel jártak, ez volt a kulcsa a győzelemnek.

“Nagyon sokat visszakaptunk abból, amit gyakoroltunk. Egy-egy meg nem értés vagy bizonytalanság volt, ami a mérkőzés hevében előfordul. Elcsúsztunk egy kicsit, elváltottuk magunkat, abból gólokat kaptunk, de azt gondolom, összességében rendben volt” – összegzett Gulyás István.

Hangsúlyozta, a hiba mindig része a játéknak, Máthé Dominikot például azért szidták meg a szünetben, mert nem lőtt kapura, neki ugyanis többet kell vállalnia, és az sem baj, ha néha belehibázik.

“Nem akarom cáfolni saját magamat, építkezünk. Ezzel a győzelemmel semmi nem történt, ez egy állomás számunkra. Persze, sokkal boldogabb a lelkünk, ráadásul az egygólos győzelmek a legszebbek” – mondta Gulyás.

Hangsúlyozta, teljesen más lett volna az Európa-bajnokság számukra, ha ezen a meccsen “beledőlnek a késbe”, hiszen akkor a fiatalok elveszítették volna a hitüket.

Mikler Roland: ez egy nagyon szép nap számunkra

A mezőny legjobbjának megválasztott Mikler Roland úgy vélekedett, meglehetősen hullámzó meccset játszottak, voltak nagyon jó szakaszaik, amikor elléptek négy góllal, aztán butaságokat csináltak és az ellenfél visszajött a meccsbe.

“Talán nem mi voltunk az esélyesek, de korábban is elmondtam, hogy nálunk jobban nem harcolhat senki a győzelemért, és nem akarhatja jobban. Nyilván vannak olyan begyakorolt dolgok, amelyeknek meg kell mutatkozniuk a pályán, de azok mellett nekünk ez lehet az erősségünk, mert ha az ellenfél jobban akarja a győzelmet, nekünk nincs esélyünk” – magyarázta a MOL-Pick Szeged kapusa.

Felidézte, hogy a második félidő közepe táján lőttek néhány gólt lerohanásból, ettől megnyugodtak, azt hitték, már megvan a mérkőzés, az oroszok pedig megpróbálták minél hamarabb ledolgozni a hátrányukat, és sikerült is egyenlíteniük. Ezután a magyaroknak védekezésben és támadásban is volt egy-egy villanásuk, a vége pedig szerencsésen alakult.

“Sikerült beleérnem a labdába, kapufára tolni, és végre egyszer a magyaros szerencsétlenség szerencsévé változott, és kifelé pattant a labda” – nyilatkozta Mikler.

Hozzáfűzte, nagyon büszke a csapatra, a társai nagyon jól dolgoztak, nagyon sokat segítettek neki védekezésben. Voltak nagyon jó momentumok, jól működő páros kapcsolatok, de érzése szerint még több van bennük védekezésben és kapusteljesítményben is.

“Ha kicsit jobban vigyázunk a labdára támadásban, nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna, de nem vagyok elégedetlen. Ez egy nagyon szép nap számunkra, mert talán senki nem gondolta volna, hogy mi nyerünk” – vélekedett.

Mikler rávilágított, hogy a megszerzett két ponttal megmaradt az esélyük a továbbjutásra, de semmin nem kell változtatniuk, hiszen éppen a nyugodtság, a higgadtság az erényük, miközben azt csinálják, amit az edzők elvárnak tőlük.

“Le a kalappal a csapat előtt, így kell harcolni, így kell küzdeni, így kell nekimennünk a dánoknak is. Ha szívvel-lélekkel, az utolsó pillanatig csináljuk, kevés hibával, akkor képesek vagyunk ilyen mérkőzéseket játszani” – mondta.

Izlandi meglepetés a magyar csoportban

Az olimpiai és világbajnok Dánia nagy meglepetésre 31-30-ra kikapott Izlandtól az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságon Malmőben.

A több mint 10 ezer szurkolója előtt játszó dán válogatott a szoros első félidőt követően a második felvonás elején egy 4-0-s sorozatot produkált, de az izlandiak a folytatásban egy 6-1-es szériával fordítottak. Dánia az 55. percben megint egyenlített, a továbbiakban viszont már csak egyszer talált be, így Izland – a tízgólos Aron Palmarsson irányításával – nagy meglepetésre nyerni tudott a csoportkör első fordulójában.

A Telekom Veszprém dán irányítója, Rasmus Lauge Schmidt ötször volt eredményes.

Grazban és Trondheimben már a második fordulót rendezték. Az A csoportban Montenegró egy góllal legyőzte Szerbiát. A MOL-Pick Szeged szerb jobbszélsője, Bogdan Radivojevic négyszer talált be, a Cegléd montenegrói beállója, Nemanja Grbovic mind az öt lövését gólra váltotta.

A C csoportban a címvédő spanyolok magabiztosan győzték le a németeket. A Szeged spanyol légiósai közül a jobbátlövő Jorge Maqueda négy, a balátlövő Joan Canellas három gólt dobott.

Eredmények:

1. forduló:
E csoport (Malmö):

Izland-Dánia 31-30 (15-15)
Magyarország-Oroszország 26-25 (14-13)

2. forduló:
A csoport (Graz):

Montenegró-Szerbia 22-21 (11-10)
Horvátország-Fehéroroszország 31-23 (15-10)

Az állás: 1. Horvátország 4 pont, 2. Fehéroroszország 2 (58-61), 3. Montenegró 2 (43-48), 4. Szerbia 0

C csoport (Trondheim):

Spanyolország-Németország 33-26 (14-11)
Hollandia-Lettország 32-24 (16-10)

Az állás: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Németország 2 (60-56), 3. Hollandia 2 (55-58), 4. Lettország 0

(MTI)