Zarándok a szigeten

Nem a nagy budapesti zenés művészeti fesztiválunkra tízezrével érkező nézők egyike ő. Lucy Suggate angol nő a zarándokéletet jött táncával bemutatni itt. Csak a Szigeten. Két napig.
Zarándokszezon van. A mekkai zarándoklás híre a napokban idén is végigjárta a hírmédiát. A Wikipédia egyebek között azt írja a zarándoklásról, hogy célja lehet csupán egy út megtétele, mint ahogy egy szentnek nevezett helyre érkezés is, de a cselekedet maga az üzenet és ez az üzenet a szellemi-lelki tartalma az ezért megtett útnak (és más esetben a megérkezés helyének is).

Lucy Suggate kortárs táncművésznő műsorának címe a Zarándok (Pilgrim) és kis színpadi területén folyamatosan zarándokol és gondolatairól és történéseiről testének mozgásával számol be.

Lucy ezt több mint fél órán át végzi, mondhatni egy viszonylag igen rövid időbe zsúfolja azt, ami az igazi zarándok esetében akár hosszú napokig, hetekig is tarthat.

A zarándoklás testet és lelket próbáló tevékenység, de táncáról, annak rutinná tett gyakorlatsoráról, produkciójáról is ezt mondta egy interjúban. Hosszú hónapok munkája a Pilgrim.

Ez, jóllehet egy szólótánc – ha csak annak nevezzük –, már-már a nézői figyelmet is próbára teszi, miközben egy meglehetősen elvont elektronikus zene adja a kíséretet Lucy minden mozdulatához. Így az egész egy furcsa eleggyé áll össze, amiben a mai fiatalok furcsa nagyívű mozgásokkal tarkított utcai vagy szórakozóhelyi tánca vegyül a pantomímmel és természetesen a kortárs balettel.

Elmélyedés, ezt várja táncdarabjától és annak nézőitől is a táncosnő.