Volt egyszer egy … Hollywood

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy csillogó amerikai filmipar, mely a hangosfilm térhódításával és a nagy stúdiókra alapozó, iparszerű filmkészítési mód megszilárdulásával olyan világsikerű alkotásokat forgatott le – mint például a látványos, kosztümös, szerelmi drámát (is) bemutató Elfújta a szél, a háborús film és szerelmi románc kettősét feszülten ábrázoló Casablanca vagy a klasszikus amerikai dráma, az Aranypolgár című alkotások -, melyekkel nevet és rangot szerzett a tengerentúli filmgyártásnak.

Volt egyszer egy … Hollywood kezdetekor már túl vagyunk ezen az aranykoron. 1969 Los Angeles-ében járunk. Egy western tévésorozatból kikerült, így munkanélkülivé vált színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni a kegyetlen Hollywood-i filmvilágban. Azért kegyetlen, mert változik. Megváltoztak a szabályok, a műfajok, a főnökök – és bizony a nők is. A film egy igen kényelmes tempóban, látványosan felvázolt tabló erről a világról. A színész küszködéséről a szakmával és önmagával, egy régi barátság értékéről a megváltozott viszonyok közt.

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt és Al Pacino

S ki gondolná, hogy a nyurga lábú, fülig érő mosollyal stoppoló lány egy veszélyes, és rövid időn belül világszerte ismertté váló drámai bűncselekményt elkövető hippi közösség tagja.

Margot Robbie

Az alkotás képi világa lenyűgöző, a cselekményeket kiemelő zenei részletek kiválóak. A pazar szereplőgárdából kiemelkedik Brad Pitt, aki már jó ideje nem a halk szavú szépfiú szerepkörét tölti be a filmekben, hanem nagy tehetségű, hiteles, a szakmáról mindent tudó, feladatát alázattal végző művész, a szó legnemesebb értelmében vett sztár. A film Quentin Tarantino kilencedik, véres és gyilkos humorú filmje.

Ami pedig a meséket illeti, néha meghökkentő csavarral végződnek!

M. Koltai Judit

Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Dakota Fanning, Kurt Russell, Al Pacino, Timothy Olyphant, Tim Roth

Írta és rendezte: Quentin Tarantino

Bemutató: augusztus 15.-én

Forgalmazó: InterCom Zrt.