Van létra a mennyországba

A cím nem a fantázia szülötte. A világ egyik legérdekesebb művészeti alkotása, kortárs installáció, ami valóban egy létra, padlótól a plafonig.

Hogy a triviálisnak tetsző ipari tárgy miért érdemelte ki a meghökkentő elnevezést, annak az alkotói névadáson kívül van egy sajátos logikája.

Jajoi Kuszama japán alkotóművész ugyanis a hétköznapihoz meglehetősen hasonló tárgyat két tükröződő dob közé szorította be, így ha valaki a létra mellett állva annak valamelyik végére tekint, akkor a tükröződés miatt a végtelenbe futó létralábakat lát. Esetében kunkorodó neonszálakkal megvilágítva.

Kuszama asszony a kortárs művészet egyik kiemelkedő alakja. Dacára 90 évének, egyszerűen folyamatosan alkot, szobrot, képet, elképesztő színkavalkádot varázsol maga, illetve művei látogatói köré. Sokan úgy ismerik szerte a világban, hogy ő a „pontozó”.

Képes bármit a legkülönbözőbb színű festékpontokkal színesíteni, mondani sem kell, hogy egy szoba teljes falfelületét is. A másik kedvenc területe a tükör felhasználása, a mennyországban vezető létrája is a tükröződéssel operál, ami általában lenyűgözi a nézőket. Jelenleg New Yorkban van kiállítása, ami annyi embert vonz, hogy készek akár három órát is várakozni, hogy megtekinthessék.

Nem véletlen, hogy a művészeti világ egyik legbefolyásosabb alakja. A művészeti világ vezető lapja, az ArtReview zsűrije évente megválasztja a legnagyobb befolyással bíró ”Top 100″-at, és benne a „top 10”-ét és ez utóbbira az idős japán asszony is felkerült 2019-ben, de már korábbi években is volt párszor listás.

Pedig „csak” művészeknek nem is olyan könnyű, hiszen a dobogóra általában a leghíresebb galeristák, kereskedők, intézményvezetők, kurátorok, esztéták kerülnek, a 2019-es tíz legbefolyásosabb között is 7 ember ezek munkakörök valamelyikének képviselője volt.

Kusama anyót ennek ellenére Európa csak most kezdi igazán felfedezni , jövőre lesz egy retrospektív kiállítása Berlinben 3 ezer négyzetméteren, majd a kölni Ludwig Múzeumban követi ezt egy másik bemutató. Talán egyszer eljut tőle valami Budapestre is…