Újra itt van Samuel Beckett

Lehet borongani, lehet mosolyogni, lehet gondolkodni. Ismét programon, Budapesten, Samuel Beckett, az abszurd dráma kiemelkedő alakja.


A múlt századi ír író, bár sokak szerint inkább volt francia, mert jobbára Franciaországban élt, elsősorban attól lett világhírű, hogy megalkotta a Godot-ra várva című abszurd drámát, ami nagyjából az emberi lét és ismeret bizonytalanságairól, s következésképp kilátástalanságáról, szomorúságáról szól.

Ez azonban csak egyes színházi kritikusok, szakemberek véleménye. Mások szerint a látszat ellenére a Beckett-drámák nem pesszimisták. Hősei sajnálni valók. Győzelmük a társadalommal szemben nem lehet kétséges. Beckett mondja: “Darabjaimat bohóctréfának kell felfogni és e-szerint játszani. Szeretem, ha az egyszerű emberek nevetnek rajtuk.” A bohóc világa a külvilág felé mindig derűsnek látszik.

Számos művet alkotott, többek között egy mozgásszínházi darabot, ahol szereplői némán egy viszonylag kicsi négyszögletes területen mozognak, pontosabban lépkedve haladnak, az életük elképzelt ismétlődő és tipikus helyzeteiben.

Ez a Quadrat, vagy Quad néven elhíresült darab, amit a Trafóban mutat be hamarosan Matkó Tamás rendezésében Friedenthal Zoltán és Terhes Sándor. A darabnak van két- és négyszereplős változata, és a szereplők különböző színű ruháihoz különböző hangszerek, hangok kapcsolódnak. A darabban a megjelenések és a hangok változatossága meghatározó.

A Trafóé egy kísérleti előadás, amelynek egy része Kálmán Eszter előadásában hangokkal folyik.

Beckettet egyszerre foglalkoztathatta a mértaniság, a mozgással kifejezés lehetősége és sokak mindennapi életérzése. Mindazonáltal a becketti koncepció eléggé tág lehetőséget ad a fentiek különböző kifejezésére, kezdve a színektől, a hangokon át és a testhelyzetekig. A világ számos modern színpadi művésze feldolgozta ezt a megdöbbentő furcsa művet, filmes feldolgozások is készültek róla.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!