Új irodalmi beszélgető-sorozat a Centrál Pódiumon

Kell-e a vers? Kell-e az irodalom? Ezeket a kérdéseket veti fel és járja körül szórakoztatóan a Centrál Pódiumon kedden elkezdődött sorozat, mely emlékezik a régi írókra is, akik e kávéház falai között alkottak. Havas Judit előadóművész beszélgetőtársa minden alkalommal egy ismert színész, előadó lesz.

Az első vendég Molnár Piroska színésznő – Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze – volt, aki nemcsak gyerekkoráról mesélt, de felidézte a főiskolai éveket is, amikor osztálytársnőit már kikérték forgatásokra, őt azonban nem. Egy tanára így vigasztalta: „Maga karakterszínész. Végig kell ennie az étlapot, hogy eljusson a desszerthez, de eljut”. És valóban eljutott, hiszen ma is tizennyolc színházi előadásban szerepel a sikeres és népszerű színésznő, aki több mint ötven filmszerepet is játszott.

Az 1887-ben megnyílt Centrál Kávéház virágzó korszakában a pesti szellemi élet egyik központja volt. Itt született meg a haladó szellemiségű polgárság irodalmának vezető lapja, Hét (1890). A kiadvány jelentősége akkor csökkent, amikor megjelent minden idők legfontosabb magyar irodalmi folyóirata, a Nyugat (1908), mely – bár óriási ellenállásba ütközött konzervatív részről –, meghatározta korának értékrendjét, és a magyar irodalmat a nyugat-európai irodalom szintjére emelte. Olyan neves írók, költők publikáltak benne, mint Ady Endre, Juhász Gyula, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes. Utóbbi a 30-as években lett mindennapos látogatója a Centrálnak. Mint sok író, ő is csak a kávéházi zsongásban tudott alkotni. Devecseri Gábor (1917-1971) így írt róla: „A Centrál kávéház üvegablaka mögött írt. A járókelők, mintha összebeszéltek volna, egyformán viselkedtek. Mindegyik továbbment még egy-két lépést, aztán mintha villamos áram érte volna, hátrafordult, és megállt a nagy üvegablak előtt, Karinthyt nézni, mintha csak egy akvárium elé ért volna, annak valami különös új szerzeményét bámulni.” De ebben a kávéházban alkotott Tóth Árpád, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc – aki „folyton írt a kávéja mellett” –, és egy ideig József Attila is.” (részlet, Ridikül Magazin, 2015. január 14. – M. KJ)

A Centrál Pódium ajánlója videón itt nézhető meg >>>

Ez pedig a Molnár Piroskával folytatott beszélgetés felvétele:

Centrál Pódium következő vendége 2020. február 18-án, Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész lesz.

M. Koltai Judit