Tintoretto – Egy lázadó Velencében

A „halálos iramú festő” – ahogy az olasz reneszánsz utolsó nagy festőjét, Jacopo Tintoretto-t (valódi nevén Jacopo Robusti) emlegetik művészetének elemzői, nemcsak szupergyors festészetével, de formabontó látásmódjával és több mint furfangos érvényesülési taktikáival szerzett hírnevet magának Velencében majd világszerte. Az ő művészete előtt tiszteleg holnaptól az Uránia filmszínházban immár ötödik éve nagy sikerrel vetített olasz képzőművészeti sorozat, a Művészet templomai új epizódja.

E sorozat célja, hogy ikonikus művészeket és távoli múzeumokat bejárva, a laikusok számára is értelmezhető vizuális csodává tegye a pazar alkotásokat, bemutatva keletkezésük történetét és alkotóik életét.

A brit független film nagy hatású alakja, Peter Greenaway (A rajzoló szerződése, A maconi gyermek) filmrendező közreműködésével létrejött látványos dokumentumfilm többek között bemutatja a XVI. század legkiválóbb művészei, Tintoretto, Tiziano és Veroneze közötti rivalizálást. Tintoretto életén és vásznain keresztül a nézők megismerhetik a korabeli Velencét, s azt is, hogy a várost sújtó pestisjárvány – melyben több mint ötvenezren haltak meg – milyen hatással volt Velence mindennapjaira és művészetére.

De választ kapunk arra is, hogy miért küldte el a kor legfelkapottabb művésze a műhelyébe jelentkező ifjút, s hogyan küzdött Tintoretto nemcsak a művészi, de az anyagi elismerésért is – szó szerint minden eszközzel. A szakértői interjúkat a műkincsek részletgazdag közeli felvételei színesítik.

A film Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos art moziban, a megyeszékhelyek többségében is bemutatják.

M. Koltai Judit

rendező: Giuseppe Domingo Romano

forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

(Kiemelt kép: Tintoretto fiatalkori önarcképe)