Teltházzal kezdődik ma a Sziget fesztivál

Erősen indul ma a 27. Sziget fesztivál: már hivatalos, hogy telt ház lesz a nyitónapon. Számok és érdekességek a fesztiválról,

Várhatóan a Nagyszínpad, és az este utolsó fellépője, az angol Ed Sheeran vonzza a legtöbb látogatót. A legnagyobb számban magyarok fesztiváloznak majd, és idén másodszor a britek lesznek a legnagyobb külföldi tábor, csaknem 18 ezren jönnek a rendezvény miatt Budapestre. A másodikok a hollandok, 14-15 ezres létszámmal. Őket a franciák, a németek, majd az olaszok követik.

A fesztiválrajt előtti bejáráson a backstage-ben is jártunk, megnézhettük, hol készülnek a Nagyszínpad fellépői a koncert előtt, és hol pihenik ki a fáradalmakat utána. Már ha úgy döntenek, hogy bemennek a nekik kialakított részre. Ugyanis volt olyan sztár, aki szinte a kisbuszból lépett fel a színpadra, sokan pedig inkább a fesztiválon mulatnak a fellépésük után.

A sztárok kéréseinek egy része egybecseng a Sziget egyik leghangsúlyosabb üzenetével, sok környezettudatos kívánság volt, például 100 százalékban lebomló wc-papír, vagy állatokon nem tesztelt kozmetikum, sokan vegán- vagy vega étrend szerinti ételt kértek. Az egyik legérdekesebb kéréssel a Foo Fighters bízta meg a szervezőket: két mini legót kértek. De volt olyan, aki szivárványszínű rózsát kért, egy zenekar pedig a fényképével ellátott műpénzt írt a listájára. A legtöbben előre jelezték, hogy szükségük lesz budapesti képeslapokra, felbélyegezve. Az egyik zenekar pedig egy olyan régi nyomtatóval érkezik, hogy nem volt könnyű festékpatront találni hozzá.

A Sziget számokban

A fesztiválrajt előtti bejáráson Benis Dániellel, a Sziget műszaki igazgatójával beszéltünk a fesztivál idei számairól, adatairól.

15-18 – ennyi programhelyszín van az idei Szigeten.

A legnagyobb a Nagyszínpad, a második és a harmadik az A38 Sátor és a Party Aréna, a kettő együtt körülbelül 25 ezer fő befogadására alkalmas. Innentől megy lefelé a mindössze 600 fős színházsátorig, melynek a programkínálata, néhol a Nagyszínpadét is veri. A Lumináriumban például egy időben csak 100 ember lehet bent, de azért megéri az élményért kivárni a sort.

3000 négyzetméter – a Nagyszínpad területe, a játék tér 500 négyzetméteres. A látványt egy 400 négyzetméteres ledfal és körülbelül 2000 darab nagyteljesítményű lámpa fokozza.

95 ezer – ennyi látogató fér el a fesztivál területén.

62 – ennyi országból érkeznek fellépők.

9 – ennyi headliner kategóriás fellépő lesz idén, akinek a díja nagyobb az eddigi rekordnál

1000 – körülbelül ennyi program várja a fesztiválozókat a 7 nap alatt.

Több mint 100 művészeti alkotás látható a rendezvényen.

40 kilométernyi fényfüzér, 20 ezer izzóval és 1000 lampionnal díszíti és világítja a Szigetet.

Több mint 240 – ennyi vendéglátóhely van, nagyjából kétharmadában csak ital kapható, a maradék egyharmad pedig ételt kínál, ezek a nagyobb méretűek.

500 – ennyi ember tud egyidejűleg leülni sörpadokra, asztalokhoz, székekhez

20-25 ezer – ennyi ember tud nagyjából egyszerre a fesztivál területén kempingezni. Azért nehezebb az idén kiszámítani ezt, mert már 3 napos bérleteket is árultak, nehezebb az ellenőrzés. Ezért elképzelhető, hogy a jövőben sátorjegyeket kell árulni (ilyen van például a Fishing on Orfűn is), és távozáskor kell vele egy után elszámolni. Erre azért lenne szükség, mert ha valaki elmegy a Szigetről, és otthagyja a sátrát, nem tudják a szervezők eldönteni, hogy csak „nincs otthon”, vagy már nem is jön vissza a fesztiválra.

18 ezer ember dolgozik a fesztivál területén két műszakban. Ebből 1200 őr felel a biztonságért, 600 fő dolgozik az egészségügyi bázison, 1000 takarító, 300 tűzoltó.

150-170 fő csak a Nagyszínpadon dolgozók száma.

40 szigetes kamera forog a rendezvényen.

3 hét – ennyi idő alatt épül fel a fesztivál.

1 hét – ennyi idő alatt bontják le.

5 megawatt – a Sziget egy napi energiafelhasználása körülbelül.

Körülbelül 40 000 négyzetméternyi ekkora területen van talajtakarás.

27 kilométernyi kerítést építettek.

3600 – ennyi raklapból van a Colosseum.

250 – ennyi konténert telepítettek.

40 kamionnyi építési állványt szállítottak ki.

Több mint 1000 kamion szállítja a technikát.

600 – ennyi angol WC van körülbelül a Szigeten.

1200 – ennyi mobil WC.

2 kamionnyi wc-papírral készültek a fesztiválra.

20 szippantóautó van a fesztivál területén.

500 – ennyi zuhanyzó áll a szigetlakók rendelkezésére.

1,5 millió – ennyi egyszer használatos műanyag poharat váltanak ki várhatóan a többször használatos re-poharak.

600 ezer – ennyi darab szívószállal használtak kevesebbet tavaly a fesztiválozók, idén már csak 100 százalékban újrahasznosítható szívószálak lesznek.

2021 – erre az évre szeretnék teljesen száműzni a PET-palackokat.

565 ezer – ez az eddigi látogatócsúcs, ami szervezők szerint nem fog idén megdőlni

(Euronews)

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)