Szerelemre kattintva

Mit tesz egy ötvenes, csinos, érzékeny nő, akit dob ifjú szerelme? Az irodalom professzor Claire (Juliette Binoche) például exe profilját böngészi, ahol meglátja jóképű, ifjú lakótársa, Alex (Francois Civil) profilját. Meg szeretne ismerkedni vele, így új Facebook profilt készít magának, életre keltve a dögös, szőke, huszonnégy éves Clara-t.

A netes kapcsolat létrejön, s a kezdeti lájkok hamar vékonyan csordogáló üzenetváltásokká, majd egyre hosszabb és szenvedélyesebb üzenetekké válnak – személyes találkozás nélkül. S amikor Alex már nagyon szeretné őt látni … na akkor kezdődnek a gondok.

Az érdekes, őszinte film sok aktuális kérdést vet fel a közösségi média és az identitás összefüggéseivel kapcsolatban, de szól álmok utáni hajszáról, magányról, vágyakról – melyeket kényelmesen és biztonságosan „ki lehet élni” a virtuális világban -, szerelemről, csalásról, az ifjúság elvesztéséről, manipulációról és tetteink akár halált termő következményeiről.

A főszerepben a most is kiváló Juliette Binoche, hitelesen ábrázolva a főhős életének fájdalmas stációit, melyek szép lassan – mint hagymahéjak – bomlanak ki a film során.

A film premier előtti gálavetítése tegnap volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az idei, 26. Titanic Filmfesztivál (október 21-27) programja keretében.

A film rendezője, Safy Nebbou – aki a forgatókönyvet Julie Peyr-rel közösen írta Camille Laurens francia írónő azonos regénye alapján – a gálára Budapestre érkezett. A rendező nyilatkozata szerint: „Miközben olvastam a könyvet, azonnal Akira Kurosawa A vihar kapujában című filmje jutott eszembe, ahol mindenki elmondja a történet saját verzióját. Alfred Hitchcock Szédülés című alkotására is gondoltam és a Veszedelmes viszonyok is felvillant bennem.” Azt sem rejtette véka alá, hogy már a forgatókönyv írásakor Juliette Binoche-t látta Claire figurájában, aki azonnal igent mondott a szerepre.

A film november 7-étől feliratosan és szinkronizáltan is látható lesz országosan a hazai mozikban.

M. Koltai Judit