Szeptemberben újra a filmklasszikusoké a főváros

Filmre hangolva! Harmadik alkalommal rendezik a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját  szeptember 4 és 11 között. A restaurált klasszikus filmek seregszemléjén a nyolc nap alatt mintegy száz filmet láthat a közönség, nemcsak Budapesten, de Egerben és Győrben is. A fővárosban, a Szent István Bazilika előtt pedig ismét lesznek ingyenes szabadtéri vetítések.
Budapestre érkezik a francia vígjátékok sztárja, Pierre Richard (Magas szőke férfi felemás cipőben, Félénk vagyok, de hódítani akarok), Michael Nyman (a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke zeneszerzője), Udo Kier (Psyché), Magda Vášáryová (Sörgyári capriccio) és Johanna Ter Steege (Édes Emma, drága Böbe). Az idei program a film és a zene csaknem százhuszonöt éves közös történetét mutatja be. A film-zenetörténeti válogatásban helyet kapnak megzenésített némafilm klasszikusok és olyan világhírű musicalek, mint például az Ének az Esőben és az Óz, a csodák csodája.

A legendás film noir-ok közt látható lesz A Máltai sólyom, a feledhetetlen Humprey Bogart főszereplésével. De bemutatnak western eposzokat, kiemelkedő zenei témájú kult-filmeket mint az Evita, a Rocky Horror Picture Show és gyönyörű magyar zenés filmeket is, például a teljes körűen restaurált Meseautót.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton célja, hogy újszerűen, érdekesen mutasson be értékes, frissen restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikus filmeket, azzal a nem titkolt céllal, hogy megszólítsa a fiatalokat. A rendszerváltás 30. évfordulóját külön film blokkal ünnepli az esemény, s a 80-as évek olyan magyar zenés kult-filmjeinek frissen felújított változatait is megtekinthetik a nézők, mint az Eszkimó asszony fázik, Kopaszkutya, az István, a király. (További részletek itt.)

A fesztivál tiszteleg a háromszoros Oscar-díjas magyar filmzeneszerző, Rózsa Miklós és a szintén Oscar-díjas Kertész Mihály (Michael Curtiz) életműve előtt is. Külön blokkban mutatják be a filmművészet meghatározó női alkotóinak – köztük Mészáros Márta és Törőcsik Mari – filmjeit. A fesztivál programja vetítéssorozattal emlékezik meg az év elején elhunyt világhírű magyar producerről, Andy Vajnáról. Az eseménysorozatot a Magyar Nemzeti Film Alap rendezi meg.

M. Koltai Judit