Szép csendben

A tizennyolc éves Dávid egy ifjúsági zenekar tehetséges, nagy jövő előtt álló, szólistája. Az országos versenyre való készülés közben kapcsolódik be a zenekar munkájába – a finisben – a szép, nyúlánk elsőéves Nóri.

Dávid hamar megsejti, illetve Nóri félszeg kéréséből egyre biztosabb abban, hogy a zenekar szeretve tisztelt hatvan éves karmestere „bizalmas” viszonyt próbál kiépíteni a tizennégy éves csellista lánnyal. Őrlődve a fiatal lány és mestere között, Dávid megszállott nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot. De mi az igazság? És mennyire érdekli a felnőttek társadalmát az igazság, ha az kényelmetlen számukra?

„Az emberek legtöbbször nem tudnak mit kezdeni a hasonló esetekkel. Nehezíti az ilyen ügyek feltárását, hogy hétköznapi rutinná vált az elhallgatás, tabusítás, mind kisközösségben (mint egy osztály, iskola, vagy család), mind a nyilvánosság szintjén. Amikor pedig szó esik egy ilyen esetről, a tapasztalatom az, hogy nem mélységében, sokkal inkább pikantériájában tárgyalják az emberek. A Szép csendben történetén keresztül ennek a kényes témának a bonyolultabb rétegeit kíséreltem meg feltárni, ahol ráadásul egy olyan ember keveredik gyanúba, aki közel áll hozzánk: az apánk, a munkatársunk, esetleg a mentorunk”– mondta Nagy Zoltán, rendező-forgatókönyvíró.

A film készítői azonban eggyel többet srófoltak a titokzatosság fokán, megválaszolatlan kérdéseket hagyva a nézőben. Fontos témára világítanak azonban rá, finom eszközökkel bemutatva a történteket, s utalva arra, ami akár ezeken túl is megtörténhetett.

A dráma feszültsége végig fenntartja a néző érdeklődését a történet iránt, köszönhetően a kitűnő színészeknek, elsősorban a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Máté Gábor (a Katona József Színház igazgatója) többrétegű, mesteri alakításának, és a felnőttek érdektelenség ábrázoló, Jászai Mari-díjas Szamosi Zsófiának (Egy nap). A főszereplők közül kiemelkedik még a Dávidot játszó Major Erik (a Filmművészeti Egyetem hallgatója).

Ez a film a rendező Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje. A forgatókönyvvel – melyet közösen jegyez Horváth János Antallal – a zágrábi filmfesztiválon elnyerte a „MyFirst Script” workshop fődíját. A film nemzetközi premierje Észak-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiváljának elsőfilmes versenyprogramjában lesz, Tallin-ban.

M. Koltai Judit

Országos bemutató: 2019. november 14.

Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Szereplők: Máté Gábor, Major Erik, Bognár Lulu, Antóci Dorottya, Lengyel Benjámin, Schell Judit, Szamosi Zsófia, Varga Mária, Láng Annamária

A Szép csendben a Filmalap támogatásával, a Filmalap Inkubátor programjában, a Filmfabriq gyártásában, a KMH Film és a Vertigo Média együttműködésével készült.

Rendezte: Nagy Zoltán

Forgatókönyv: Nagy Zoltán, Horváth János Antal

Producer: Osváth Gábor, Dreissiger László

Koproducer: Pusztai Ferenc, Kárpáti György

Fényképezte: Gulyás Nándor

Vágó: Kornis Anna H.S.E.

Látványtervező: Nyitrai Anna