Sötét vizeken

A csendes, munkáját minden elé helyező céges jogász, Robert Bilott (Mark Ruffalo) nagyvállalatokat véd, igen hatékonyan. 1998-ban, egy nap felkeresi egy középkorú, eltökélt farmer (Bill Camp) – akit Bilott imádott nagyanyja küldött hozzá -, hogy segítsen neki. Hullanak az állatai, akiket felboncolva megnagyobbodott, illetve rákos szerveket talált.

A farmer meggyőződése, hogy az állatok pusztulásáért a környékbeli vegyi gyárak és az azokat irányító cégóriás, a DuPont a felelősek, mert évtizedek óta a környékre dobják ki a hulladékot. Bilott vizsgálódásai nyomán dermedten mered a bizonyítékokra, melyek szerint e cégek évtizedek óta tudatosan mérgezik a kisváros ivóvizét. Ettől pedig – eddig – több száz állat pusztult el és egyre több helyi lakos (és e vegyi gyárakban dolgozó munkás) betegszik, hal meg. Az ügyvéd kilátástalannak tűnő küzdelembe kezd a kisemberek védelmében a hatalmas, tőke-erejénél fogva magát legyőzhetetlennek vélő, cinikus nagyvállalat ellen.

A világ egyik legnagyobb vegyi gyára ellen folytatott küzdelem tétje, hogy a számos rejtélyes megbetegedés és haláleset, valamint az évtizedek óta folyó, ivóvíz-szennyezés ténye napvilágra kerüljön. Az ügyvéd az igazság kiderítése érdekében kockára tesz mindent: karrierjét, családját, saját biztonságát és egészségét is.

A mindvégig lélegzetelállítóan feszült thriller – akár a könnyedebbre hangszerelt, Erin Bronkovich, zűrös természet című film – megtörtént eseményeket dolgoz fel. A film a The New York Times-ban megjelent Nataniel Rich cikket – Az ügyvéd, aki a DuPont rémálma lett – vette alapul.

A film producere és főszereplője a többszörös Oscar-, és Golden Globe-díjra jelölt Mark Ruffalo (A gyerekek jól vannak, Bosszúállók, Szemfényvesztők 1-2., Thor: Ragnarök), meggyőzően játssza a szerény, az igazságért megszállottan dolgozó ügyvédet. A további szerepekben olyan világsztárok tűnnek fel, mint az Oscar-díjas Anne Hathaway (Ocean’s 8: Az évszázad átverése, Nyomorultak, Az ördög Pradát visel), az Oscar-díjas Tim Robbins (A játékos, A remény rabjai, Vágyak szerelmesei) és Bill Pullman (A függetlenség napja, Lost Highway – Útvesztőben, Aludj csak, én álmodom).

A film rendezője az Oscar-díjra jelölt Todd Haynes, aki olyan ünnepelt filmeket rendezett korábban, mint a Távol a mennyországtól, a Carol, és az I’m Not There – Bob Dylan életei.

De ne feledjük: a film egy közel húszéves, de a mai napig tartó történetet dolgoz fel. Egyetlen ilyen történetet. Dél-Virginia-ból.

M. Koltai Judit

Bemutató: 2020. február 27.

Forgalmazó: Vertigo Média

*

Az amerikai DuPont vegyipari vállalatot E.I. Du Pont alapította 1802-ben lőporgyárnak. Az időközben több vállalattal egyesült, a mára hatalmas cégbirodalom tevékenysége a mezőgazdasági üzletágtól, a műanyag és vegyipari termékek előállításán keresztül az ú. n speciális termékekig terjed. A Fortune 500 egy évenként – a Fortune magazin által – összeállított lista, mely rangsorolja az Egyesült Államok 500 legnagyobb vállalatát, az éves bevételük alapján. E listán 2019-ben a DuPont a 35. helyen szerepelt.