Sajnáljuk, nem találtuk otthon

„Apa, bárcsak ne kellene ennyit küzdenetek” – sóhajtja a finom arcú, érzékeny, vörös copfos kislány. Mi tagadás, a negyvenes Rick-nek és feleségének a gazdasági válság óta egyre nagyobb adósságokkal kell szembenéznie, s igen keményen dolgoznia a megélhetésért.

Több megszűnt állás után a családfő csomagkézbesítőnek áll egy szállító cég alvállalkozójaként. Fellélegzik: végre a maga ura lehet. Ehelyett rabszolga lesz, akire hosszú, fárasztó munkanapok várnak, nehezen tartható határidőkkel. Az embertelenül kizsákmányoló vállalati rendszerben egy perc szabadideje se lehet – szó szerint még WC-re sem mehet -, mert minden lépését a kötelezően magával vitt kis kütyük ellenőrzik, az adatokat továbbítva a központba.
Az elcsigázott férfi próbál talpon maradni, de eközben elhanyagolja családját. Először angyali türelmű idősgondozó felesége munkája kerül veszélybe, amikor kénytelenek eladni az autóját Rick vállalati kisteherautójának kauciójához, majd lázadó kamasz fia igényelne több időt. Főnökét azonban csak a hibátlan, gyors teljesítés érdekli, az üzlet emberi része nem.
A film rideg tények sokaságát vágja a néző szemébe. Egy olyan – napjainkban egyáltalán nem utópisztikus – világot mutatva be az angol kisvárosi eseten keresztül, ahol a munkavállaló egy végletekig kizsigerelhető, majd pillanatok alatt pótolható “humán tárgy” a profitot mindenek előtt tartó „gépezetben”.

A színészek játéka erős, ahogy maga a dráma is. A film utolsó kockája pedig megrázó, fájdalmas kiáltás – az emberi életért.

M. Koltai Judit

Szereplők:  Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor, Nikki Marshall, Harriet Ghost, Stephen Clegg, Simran Kaur, Ross Brewster, Vicky Hall

Országos bemutató: 2020. február 6.

Forgalmazó: Vertigo Média

Rick és családja

A brit film legendás rendezője, Ken Loach (Édes kamaszkor, Felkavar a szél, Én, Daniel Blake, Szesztolvajok, Kes), filmjének világpremierje az ’A’ kategóriás Cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában volt. A kétszeres Arany Pálma-díjas rendező a szintén ’A’ kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb európai film közönségdíját nyerte el. A film női főszereplője, Debbie Honeywood ezzel az alakítással elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmet valós események inspirálták.