Richard Jewell balladája

Egy meglehetősen egyszerű biztonsági őr – aki szíve mélyén mindig is zsaru szeretett volna lenni -, Richard Jewell, több száz ember életét mentette meg az Atlantai Olimpián (1996), miközben a sajátját kockáztatta. Állítólag.

Egy gazdátlan – mint később kiderült pokolgépet rejtő – hátizsákra figyelt ugyanis fel. Betéve tudta az idevonatkozó rendőrségi előírásokat, így a zsarukkal karöltve sikerült idejében kiüríteni a környéket.

Hős lett belőle, egy ország ünnepelte. Egy darabig. Nem sokkal később azonban az FBI úgy gondolta, ő lehetett az elkövető, aki a hírnévért kockáztatta sok ember életét. Amerika két legnagyobb hatalma – az igazságszolgáltatás és a sajtó – „rászáll”, hogy bizonyítsa vélt (valós) igazát. A sajtó csak “hős merénylő”-nek hívja. Richard Jewell-nek egy karrierje mélypontján lévő ügyvéd segít, hogy bebizonyítsa igazát. A férfi mondja ki a film fontos mondatát: “Egy kis hatalomtól szörnyeteggé válnak az emberek”.

Clint Eastwood, a négy Oscar-díjjal elismert színész-, és rendezőlegenda ezúttal is megtörtént eset alapján készítette – sok nagyszerű színész közreműködésével – feszült hangulatú, mind az FBI-ról, mind a médiáról hátborzongató igazságokat feltáró filmjét: a téma egy olyan bűnügy, amelynek megoldása máig kétséges.

A főszereplők közül kiemelkedik Kathy Bates, aki megrázó hitelességgel játssza a fiával szimbiózisban élő, érte mindent vállaló anyát.

M. Koltai Judit

Országos Bemutató: 2020. január 23.

Szereplők: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Olivia Wilde, Jon Hamm, Kathy Bates

Rendező: Clint Eastwood

Forgalmazó: Intercom

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!