Nógrádi Gábor: Le a jövővel!

Magyarországon a legmagasabb az elektronikus könyvek áfája. 27%! Sehol a világon nem ilyen magas.

Magyarország nem akarja, hogy elektronikus formában olvasd a könyveket. Vedd meg nyomtatott formában! Vágd ki a fákat! Csinálj papírt! Fogyaszd a vizet millió hektoliter számra! Nyomd tele a levegőt széndioxiddal tonnaszám! Fogyaszd a millió kWh áramot! Állj ellent a jövőnek! Mit jövőnek?! A jelennek! Hiszen a járványveszély miatt be vagyunk zárva. Rászorul a netre, aki teheti.

27%! Kérdezed: miért? Azt mondják: szolgáltatás. Vajon jelentősen megadóztatandó szolgáltatás az, hogy a könyv – ismeret, irodalom, információ – minél egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban eljusson azokhoz, akiké? Hogy lélekké, testté, munkává, teljesítményé, értékké, nota bene GDP-vé váljon?
Hol vagy Ady? Elvadult tájon gázolsz? E szűzi földön valami rág!

Nem ez a legnagyobb problémánk most, az tuti!

Csak a helyzet ráirányítja a reflektort a kérdésre: miért Magyarországon a legmagasabb az elektronikus könyvek áfája? Vajon partikuláris gazdasági érdekek vannak mögötte, amint szokás, ha valami újdonságot nem akarunk bevezetni? Törjük össze, takácsok, a gőzgéppel hajtott szövőgépeket! Tiltsuk be az Ubert! Puskázzuk le a csomagszállító drónokat! Coki jövő!

Indulatomon nem kell meghökkenni. Ha ötven éve írott zsoltáraimat olvasod, tudod, nem változtam. Igaz, Magyarország sem változott.

Hát nincsen itt virág?

Nógrádi Gábor

(Kiemelt kép: A kultúra csak a befogadóban ébred életre. Ergo: a kultúra azé, akiben kivirágzik.)