Múzeumok és bevándorlók

Magyarországon bizonyára nem lesz. A bevándorlóknak, bevándorlásnak szánt múzeumról lenne szó.

Pedig igen széles a migráns-kérdéskör, és a magyar közönséget évek óta a legjobban foglalkoztatják vele kormányzati szinten.

A problémákat nem érdemes tovább halmozni – mondják sokan mifelénk, és magának az említett múzeumnak a gondolata is problémás lehet. Így valószínűleg nem is érthetik nálunk, hogy egyes országokban miért van vagy lesz ilyen múzeum.

Merthogy a napokban vált ismeretessé, hogy a németországi Kölnben tervezik a létesítését pár éven belül, pontosabban az eddig virtuális jelleggel működő ilyen intézmény egy komoly épületté, tárgyak fizikai bemutatóhelyévé változna át.

Az USA után mostanra a legtöbb bevándorlót fogadó Németország lemaradt ilyen múzeumok építésében nem csak az Egyesült Államoktól, de például Ausztráliától, Nagy-Britanniától is.

A múzeumok hivatása nem utolsó sorban a helyi történetiség bemutatása, és hát el kell ismerni, hogy a fent említett országok, de még több tucat másik is, több generáció óta fogad be idegeneket, téve őket idővel még állampolgárukká is.

Hogy időben honnét számolják ezt a befogadást, az már majdhogynem a német muzeológusok és az ügyben még közreműködők egyik fő döntési motivációja lesz, de az eddigi példák alapján sok-sok évtizedet ölelhet fel.

Nem kis részt befolyásolja, hogy milyen anyag áll rendelkezésre egy múzeumi bemutatáshoz, de német sajtóforrások szerint 150 ezer különböző tárgyi dokumentumot tartanak már nyilván. Természetesen ez önmagában hatalmas szám, és egy sokmilliós „humán háttéranyag” szinte számtalan dokumentumot szolgáltathat.

A német sajtó szerint a múzeum gondolata már 30 évvel ezelőtt felmerült, akkor úgy, hogy élnek Németországban bevándorlók, jobbára törökök, de majd idővel visszatérnek hazájukba és így a történeti aspektus lesz a múzeum anyagának lényege.

Mostanra ez megváltozott. Bár a lehetséges épület, egy funkcióját vesztett iparvállalati csarnok, már megvan hozzá, a német parlament és Észak-Rajna Vesztfália is összesen 44 millió eurót biztosítana a múzeumnak.

Ugyancsak a német sajtóból értesülhettünk róla, hogy a bemutatásra kerülő anyagban épp úgy megtalálható lenne számos okmány, mint ahogy például a bevándorlók által használt járművek, a bevándoroltak által olvasott anyaországi újságok vagy művészeti tárgyak Afrika számos országából.