Művészet kerül az erőműbe

A leggazdagabb orosz műgyűjtő egy hajdanvolt erőműbe készül berakni számos kincsét – derül ki moszkvai tudósításokból. Nem szabad rosszra gondolni: egy összkulturális térré átalakított villamos erőműről van szó. Ne egy múzeumot képzeljenek el – hangsúlyozta a napokban az állítólag 27 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Leonyid Mikhelszon.

Számos jeles művészeti múzeuma van Moszkvának, de egy a budapesti MüPA-hoz hasonló létesítménye nincs, csak tervezi a leggazdagabb orosz oligarchák egyike. A napokban viszont egy „magyaros” problémával szembesült: kiderült, hogy a megvalósítás várható költségei az előzetesen kalkuláltnak a kétszeresét is elérhetik.

Ez a létesítmény, amely megörökli őse, egy több mint száz évvel ezelőtt épült villamoserőművi építmény, a GESZ-2-nek a helyét és bizonyos mértékben küllemének jellegét is Moszkva közepén, azért lesz olyan drága, mert jóval több lesz egy egyszerű múzeumnál – hangoztatta indoklásul az orosz befektető.

Hogy mennyi lesz az annyi, azt kínosan kihagyták eddig minden a beruházással kapcsolatos információból, azzal együtt, hogy kulcsszerepe van a megvalósításban az olasz Renzo Piano tervezőirodának. Ez a világon több híressé vált művészeti nagygalériát tervezett. Az új moszkvai csodaépület napelemes energiaellátásának terve, és két 70 méteres kéményutánzatának megalkotása sem kis feladat.

Kényes építészeti feladat tehát az egész komplexum kialakítása, hiszen megjelenése, kinézete egyszerre lesz valamelyest utánérzése a régi ipari kolosszusnak és a kortárs építészetnek is, hiszen magát a koncepciót is a kortárs művészet fellegvárának képzelték el.

Arról is hallgat a fáma, hogy az irdatlan költségnövekedésben szerepet játszik-e, hogy hónapokat csúszik a megvalósítás. Mentsége, hogy egy 41 ezer négyzetméteren elterülő óriásberuházás, amiből maga a központi épületrész is majdnem 20 ezer négyzetméter, azaz a MÜPA kétszerese.

Mikhelson egyébként még mindig vár ötleteket, mi töltse ki a GESZ-2-t, jóllehet tény, hogy hatalmas színháztermet, méretes garázst, a művészeti tevékenységekhez gyakorlótereket és számos kiszolgáló helységet foglal magában, és sok kiállítóterme is lesz, nem a milliárdos gyüjteményének darabjaival.