Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

Vajon miért esett le az álla Michael Curtiz-nek, a híresen mogorva és zsörtölődő természetű magyar származású hollywoodi rendezőnek, miután üvöltve kiadott utasítására kellékese hat pudli kutyát hozott elé nagy büszkén? Nézzék meg ezt a szeptember 12-én a mozikba kerülő, látványos filmet, melyből kiderül, sok minden egyéb mellett, ez is.

A történetet, a történelem (1942) fényében hitelesen ábrázoló, a kor hangulatát megidéző fekete-fehér magyar életrajzi drámában összefonódik a halhatatlan Casablanca című film forgatása és Michael Curtiz – az első Oscar-díjas magyar-amerikai filmrendező – élete.

A filmben bepillantást nyerhetünk a nyers személyiségű, technikai zseni rendező, akadályokkal teletűzdelt forgatásába: a II. világháború alatt készülő filmnek a forgatókönyvét a forgatás közben írták, a befejezése még nem volt meg, az amerikai hadsereg pedig egy propaganda filmet várt volna, egy romantikus alkotás helyett.

Lángolt ekkor a világ: a japánok megtámadták Pearl Harbor-t, a németek bombázták az angolokat, Magyarországon pedig bevezették a harmadik zsidótörvényt. Az amúgy is feszült hangulatot nehezítették Curtiz indulatos kirohanásai és ha már a „plafonon” volt, szívesen toldotta meg angol mondatait ízes magyar káromkodásokkal – biztosra mehetett, senki sem értette.

A Kertész Mihályként (eredetileg Kaminer Manóként) született magyar filmrendező 1926-ban emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, 1927-től pedig már a Warner Bros. állandó munkatársaként dolgozott. Életében százhetven filmet forgatott, nagyon jó anyagi körülmények között, igen feszített munkatempóban, állandó vitákban a stúdióval és a színészekkel.

Életéről számos anekdota maradt fent, mint például az Oscar-díj (Casablanca) átvételekor mondott szavai, melyekkel megköszönte a díjkiosztó bizottságnak, hogy csak harminc másodpercig kell beszélnie – élete végéig erős magyar akcentussal beszélt angolul.

A film látványos képi világát erősíti a zene (Subicz Gábor): jazz big band szól a képek alatt. A főszerepekben Lengyel Ferenc (Drága örökösök), Dobos Evelin (Aranyélet), Gyabronka József (Kincsem), és Declan Hannigan (The Last Kingdom) alakít maradandót.

A film rendezője és forgatókönyvírója, Topolánszky Tamás Yvan. Az alkotás világpremierje a Montreal World Film Festivalon volt (2018), ahol elnyerte a legjobb film díját. 2019-ben bemutatták már többek között a Boston International Film Festival, a Washington DC Independent Film Festival és a Beijing International Film Festival keretében is.

Itt megnézhető egy másik előzetes is.

S ha megnézték ezt az alkotást, biztos kedvet kapnak, hogy megnézzék a Casablanca című filmet is – először vagy sokadszor. Ezt a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében meg is tehetik.

M. Koltai Judit

(Fotók: Dévényi Zoltán)