Sas István: Mi az a bossa nova?

A hétvége egyik szomorú híre volt, hogy elhunyt João Gilberto, a bossa nova nevű zenei stílus egyik alapítója. Magyarországon – főleg a fiatalok között – nagyon kevesen ismerik ezt a brazil zenét, amely pedig valamikor számos világslágert termelt.

A bossa nova a hatvanas években terjedt el és a beat zene meg a rock mellett a korszak legsikeresebb stílusa volt. Brazil zene soha sem volt olyan népszerű, mint akkor. Én is imádtam, pedig az én kedvenc zenei stílusaim a dzsessz rock, a blues rock és a fúziós zene, kedvenc együttesem a Colosseum, a leggyakrabban pedig a Syrius koncertjeire jártam. Elsőre úgy tűnhet, hogy a bossa nova ezektől nagyon távol áll, de valójában ez is egyfajta fúzió szülötte, a dzsessz és a brazil népzene összedolgozásának az eredménye.

A legnagyobb bossa nova világsiker az Ipanemai lány (Garota de Ipanema) volt, amelyet a zenei stílus másik alapítója, Antônio Carlos Jobim és Vinicius de Moraes írtak 1962-ben. A dal igazi örökzöld lett, Grammy-díjat is kapott 1965-ben és rengetegen feldolgozták, még Frank Sinatra, Madonna és Ella Fitzgerald is elénekelte.

A dal eredeti változata:

Ezen a felvételen meg Frank Sinatra és Antônio Carlos Jobim adja elő:

Állítólag Antônio Carlos Jobim azért írta a dalt, mert ő is tényleg vágyakozva és reménytelenül bámult egy gyönyörű lányt a riói tengerparton, akibe beleszeretett, de aki persze rá sem hederített. Én hajlamos vagyok elhinni ezt a történetet, és nem csak azért, mert a dal nagyon meggyőzően szól erről, hanem mert én is átéltem hasonló helyzeteket. Kamaszként az ipanemai strandon bámultam a gyönyörű lányokat (be kell vallanom, trópusi migráns vagyok).

A korszak egyik meghatározó együttese volt a Sérgio Mendes & Brasil ’66. Az együttest vezető Sérgio Mendes nem csak remek dalokat írt, hanem rengeteg slágert is átdolgozott, átvett és átírt a saját stílusukhoz igazítva. Még Beatles dalokat is. Sérgio Mendes nagy erénye volt, hogy nagy tehetségeket fedezett fel és indított el a siker útján, például Lani Hallt.

A Sérgio Mendes & Brasil ’66 egyik legnagyobb sikere, a Mas que nada:

Ez pedig egy Beatles dal, a The Fool On The Hill feldolgozása (1968):

Azért a lambada sem maradhat ki, bár az már jóval később született és nem is bossa nova. Ez itt Kaoma slágere, a Chorando Se Foi:

(Kiemelt kép: Sérgio Mendes & Brasil ’66)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!