Kép a kórház falán

Egy tehetséges amatőr festő ismerősöm mesélte, hogy szerény hozzájárulásként egészségügyünkhöz egy akvarell tájképét felajánlotta egy rendelőintézetnek, majd pedig egy kórháznak, ismervén ott egy-egy orvost.

Kezdeményezéséből nem lett semmi, az orvosok az ügyben gyakorlatilag illetékességük hiányára hivatkoztak és nem álltak kötélnek.

Az is lehet, hogy az ilyesfajta magánkezdeményezéssel nem tudtak mit kezdeni, vagy nem ismertek rá hazai példát, bár hallottam róla, hogy volt egy-két helyen szervezett akció kórházakban művészeti jellegű alkotások elhelyezésére.

Nem bántó szándékkal meg is jegyeztem, hogy talán egy ilyen lépésnek valamilyen nagyobb dimenziót kellene adni, a vezető illetékest megkeresni, hogy művészként, alkotói csoportként másfajta belső tereket akarnak varázsolni képekkel az intézménybe, esetleg megfelelő térítés ellenében.

Tudom, hogy sajnos egyelőre nem erre van sürgősen szükség, de Magyarországon a kórházfejlesztési lépéseknél esetleg használható ötletről olvastam az artnet.news művészeti portálon.

A betegek, s elsősorban a kórházi ágyakban ápolt betegek életét könnyítheti meg lelkileg – és így talán valamelyest testileg is -, hogy hangulatos festményeket tesznek ki a kórtermek, kórházi folyosók falára.

Az ötlet természetesen nem új, mert már 1914-ben beszámolt a sajtó ilyen kísérletről. Köztudott, hogy a hosszabb ideig kórházi ápoláson lévő betegek az unalomra, életük monotóniájára panaszkodnak.

De azt is felismerték a szakemberek, hogy a színek is különböző érzéseket keltenek, betegekben épp úgy, mint az egészségesekben. Azt sem mostanában találták ki, hogy a gyerekeknek a lelkivilágukra kellemesen ható környezet fontos, és születtek a gyerekosztályokon, -rendelőkben sajátos, leginkább óvodákra jellemző faldekorációk.

Egy felmérés során kiderült, írták a portálon, hogy a felnőtt betegek a legszívesebben a játékos absztraktot nézik. Tény, hogy az absztrakt szabad, és általában nem nyomasztó gondolatokat, asszociációkat kelthet emberekben, még egészségesek esetében is.

A környezeti színekre már az egészségügyi létesítmények tervezésekor és kivitelezésekor is figyelemmel vannak, bár nem jelentenek jelentős többletkiadást.

De a kórházak művészeti ellátása nem az intézményeknél születő hirtelen jött ötlet, Angliában például jótékonysági szervezet szakosodott rá. A paintinginhospitals.org.uk webhelyen bárki tájékozódhat, megtudhatja, hogy a vállalkozásban művészek mellett kutatók, sőt az ország egykori egészségügyi minisztere is aktív szerepet vállal.

Az immár csaknem három évtizede létrejött paintinghospitals vezetője szerint a betegek és a művészet kapcsolatának hatásmechanizmusát még a 80-as években egy angliai kórház tapasztalatai alapján ismerte meg. Ott egyebek között kiderült: az élénk színek és a változatos formák megragadták a betegek figyelmét.

Az is kiderült, hogy nem elég egyszer s mindenkorra kitenni a kórház falára a képet, hanem időnként cserélni kell. A nevezett szervezet egyebek között azzal is foglalkozik, hogy folyamatosan kölcsönöz képeket egészségügyi intézményeknek. Azt az élményt keltheti, mintha egy új múzeumba, kiállítóterembe csöppenne a beteg.

Pénzről ne essen most szó. Valószínű, hogy a forintmilliárdos szükségletekkel és ígéretekkel dobálózó egészségpolitikusoknak nem jut eszébe ez a – mondhatni – csekélység. Sajnos a nagyon rossz állapotú egészségügyben valószínűleg a betegeknek sem. Csak remélni lehet, hogy a festményekkel gazdagított kórházak gondolatát mégis valaki tovább viszi nekik….

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!