Judy

Egyik pillanatban a boldogság, a siker csúcsai, majd pillanatok alatt elhagyatottság, önmaga kétségeinek, magánéletének poklába zuhanás.

A drámai és musical szerepeiért és nem utolsó sorban énekesként ünnepelt, tündöklő, amerikai sztár, Judy Garland emberek millióit varázsolta el a színpadon előadásával. A film kezdetekor a negyvenes éveiben járó Judy Garland, túl van több tragikusan végződő házasságon, és karrierje Amerikában már megkopott. De Európában még fényes sztár.

Így bízva abban, hogy elegendő pénzt tud keresni két kisebb gyermeke eltartására, elvállal egy londoni varietéturnét. 1969. telén érkezik meg Londonba, ahol a fellépések nem minden zökkenő nélkül zajlanak: Garland folyamatosan harcol, a menedzsmenttel, a közönséggel – és leginkább önmagával. Sikere tomboló – ha aznap este épp „egészben” van érzékeny művészi lelke és törékeny teste. “Mi van, ha legközelebb felsülök?” – kérdezi bizonytalanul egy tomboló sikerű fellépése után, hiszen ő tudja mennyi munka és mennyi „segédeszköz” kell annak a törékeny egyensúlynak a létrehozásához, melyben megszülethet a csoda: tiszta művészete.

A film a sztár utolsó hónapjait dolgozza fel, bemutatva a pazar csillogás mögötti kemény munkát, kiszolgáltatottságot, harcát a gyógyszerekkel és drogokkal. Utóbbiakra még leghíresebb szerepe, az Óz, a csodák csodája című film forgatásakor szoktatta rá tizenéves korában a Metro-Goldwyn-Mayer gépezete (hízásra hajlamos volt s hogy el tudja játszani a kislány Dorothy szerepét, nem ehetett, helyette étvágycsökkentő tablettát kellett szednie, amiktől nem tudott aludni, ezért altatót adtak neki, amiktől viszont nem tudott időben felkelni a forgatásokra, így serkentőt kapott).

De Londonba is követi egész életét végigkísérő magánéleti válsága. „Kakukkos óra légy – mondd nekem minden órában: szeretlek!” – mondja ötödik férjének. De a szeretet-éhes sztár, csak pillanatokra kapja meg legújabb férjétől is azt a szeretetet és törődést, amit égetően hiányolt egész élete során.

Judy Garland, a kétszeres Oscar-jelölt hollywoodi legenda, ezúttal az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Renée Zellweger drámai, érzékeny alakításában kel életre a mozivásznon. Ezért az alakításért Zellweger már elnyerte az idei Golden Globe díjat legjobb női főszereplőként, filmdráma kategóriában és sokan már most a 2020-as Oscar-díj legnagyobb esélyesének tartják a legjobb színésznő kategóriában.

M. Koltai Judit

Országos bemutató: 2020. január 16.

Rendező: Rupert Goold

Szereplők: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Michael Gambon, Gemma-Leah Devereux, Bella Ramsey, Andy Nyman, Gaia Weiss, Phil Dunster, Darci Shaw, Royce Pierreson, Philippe Spall

Forgalmazó: Forgalmazó: Vertigo Média