Joker

“Csak én érzem úgy, vagy tényleg megőrült a világ?” A kérdést nem a filozófia törvénytisztelő, épelméjű doktora teszi fel. Ellenkezőleg. Egy beteg, szeretetre vágyó elme, mely a társadalmi igazságtalanságoktól – és az ezekből eredő brutalitástól – tönkre menve, bohócruhában próbál elégtételt venni a sérelmekért. A képregényvilág őrült, veszélyes, vicces alakja Joker (ezúttal Joaquin Phoenix fantasztikus alakításában).

Joker mosolyában azonban most több a keserűség és indulat, mint a humor. Hogyan lett Joker-ből Joker, a komor Batman örök ellensége? Ebben a filmben fény derül a titokra.

Végigkísérhetjük a folyamatot, ahogy egy ártatlan örök vesztesből világok felforgatója, könyörtelen gyilkos, a szuperhősök esélyes ellenfele válik. A filmben feltűnik a Batman-filmekből megismert Gotham City, sötét színeivel, erőszakos bandáival, szegényeivel és az épp választásra készülődő polgármesterrel valamint luxusban élő sleppjével. A képregényfilm szinte tapinthatóvá teszi a szegénységet, a kilátástalanságot (Todd Phillips rendező munkájának köszönhető), ami egyenesen vezet a tömeg szerveződéséhez és – a gazdag elit süketsége miatt – , erőszakhoz.

”Remélem a halálomnak több értelme lesz, mint az életemnek” (Joker)

Szép színfoltjai az alkotásnak a felcsendülő régi klasszikusok vagy egy Chaplin-film részlet. Fontos szerepet játszik – ezúttal tehetségéhez méltó szerepben – Robert De Niro is. Az őrült történetben fel-felvillannak világunk problémái, melyeket tovább lehet gondolni a film után, de aki csak ki akar kapcsolódni a mindennapokból, dőljön hátra a moziszékben, feledkezzen bele a cselekménybe, és Joaquin Phoenix zseniális alakításába!

Érdemes felidézni a film befejező dalát, Frank Sinatra, egy koncertfelvételéről:

Bemutató: 2019. október 3.

Joaquin Phoenix lángoló tekintetű, őrült – és a forgatás idejére csont soványra fogyott – bohócát eddig mindenki imádta. A Velencei Filmfesztiválon már békésen mosolyogva, régi súlyát visszanyerve jelent meg, hogy a rendezővel együtt átvegye a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. A közönség álló ovációval és vastapssal köszöntötte őket. A filmszakma pedig esélyesnek tartja az alkotást az Oscar-díjra. A stáb Velencéből egy másik A-kategóriás fesztiválra, Toronto-ba utazott, ahol Todd Phillips rendező egy nyilatkozatában kizárta, hogy a Joker beépülhetne a Batman-univerzumba. Meg szeretné tartani ezt a filmet olyan képregény-filmnek, amely nem épít világot maga köré, hanem önmagában áll. Azt is elárulta, hogy filmjeit mindig konkrét színészre írja. „Joaquin Phoenix-szel bármire hajlandó vagyok – mondta -, szeretném, ha benne lenne a Másnaposok 4.-ben”.

M. Koltai Judit

Kapcsolódó: Batman 80 éves