Isten kegyelméből – film a papi pedofíliáról

A közelmúlt sokszínű filmbemutatói közül ejtsünk most szót egy sötétebb tónusú filmről, mely megtörtént eseményeken alapul és a katolikus egyházon belüli papi pedofíliával foglalkozik.

„Ezek rég történtek és Isten kegyelméből mára elévültek” – mondja határozott hangon az érsek, akinek a házas, öt gyereket nevelő, Lyon-ban élő Alexandre elmondja, hogy gyerekkorában szexuálisan zaklatta az a Preynat atya, aki ma is kiskorúakkal foglalkozik egy egyházközségben. Ezt véletlenül látta meg, egy misére betérve. Alexandre vallásos, s élete során igyekezett elfelejteni a fotólaborban és a cserkésztáborban vele történteket. De a pap újbóli felbukkanása után – saját nyugalma és gyerekei védelme érdekében – úgy dönt, feljelenti Preynat atyát. Hamarosan találkozik két másik férfival, két sorstársával. Alexandre, François és Emmanuel egészen másképp hordozzák életre szóló traumájukat, amelynek felszínre kerülése a környezetükben élőket is próbára teszi. „Mindig hárman szeretkeztünk: én, a feleségem és Preynat atya” – vallja egyikük.

A három áldozat összefog, hogy a történtek nyilvánosságra kerüljenek és a vétkes papot elítéljék. Az egyház szankcióját szeretnék elérni, de csak az atya bocsánatkérését kapják. És hogy miképp lehet, hogy egyes áldozatok a történtek után harminc évvel beszélnek a történtekről? „Idő kell, hogy a szavak feltörhessenek” – mondja halkan az egyik áldozat. Megjegyzendő, az egyház hivatalosan elítéli a pedofíliát, de ez a gyakorlatban nem mutatkozik meg: hiszen ha ki is derül, általában más egyházmegyébe küldik a vétkes papot, ahol folytathatja perverzióját, további életeket téve tönkre.

A film egy, a közelmúltban Franciaországban kirobbant botrányt dolgoz fel: egy Lyon-i papot csaknem hetven gyerek szexuális zaklatásával, felettesét, Lyon érsekét pedig az ügy eltussolásával vádolták meg.

A film írója és rendezője, a kortárs francia film egyik legjelentősebb rendezője, François Ozon (A házban, Swimming Pool, Menedék), aki titokban dolgozott a filmen. Rendkívül nagy anyaggyűjtés előzte meg e filmje elkészültét. A dráma Ozon egyik legtávolságtartóbb filmje. Úgy vérlázító és elkeserítő, hogy egy pillanatra sem hatásvadász. Tények követik egymást, mint a rózsafüzér szemei. Az Isten kegyelméből világpremierje az „A” kategóriás Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol elnyerte a zsűri nagydíját. A film már látható a mozikban.

A tragikus igazsághoz hozzátartozik, hogy számos más országban is fény derült katolikus papok gyerekekkel szembeni sorozatos szexuális visszaéléseire. 2002-ben a Boston Globe című napilap kezdte meg az ilyen esetekkel kapcsolatos vallomások és egyházi dokumentumok közlését. Az amerikai papi pedofil botrányok egyik kulcsembere, az egykori Boston-i érsek – aki pontosan tudta, hogy kik zaklatják a gyerekeket, mégis inkább elhallgatta az eseteket és nem menesztette hivatalukból a pedofil papokat – 2017-ben halt meg. De a katolicizmus egyik fellegvárának számító Írországban is – számos eltussolt eset után – végül független bizottságot állítottak fel, mely hatvan év történéseit vette sorra, a 90-es évek végével bezárólag. Így került nyilvánosságra, hogy az ír egyházi intézményekben mindennapos volt a fizikai bántalmazás, lelki terror, szexuális zaklatás és erőszak, szándékos éheztetés. De visszaéléseket találtak jezsuita szerzetesiskolákban és számos plébániában- Németországban, Svájcban, Hollandiában, Ausztriában és Dániában is.

M. Koltai Judit

Szereplők: Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud, Éric Caravaca, François Marthouret, Bernard Verley, Josiane Balasko, Martine Erhel, Hélène Vincent

Forgalmazó: Vertigo Média