Invader pixelképei

Vajon megjósolhatatlan következményei lennének, ha titokzatos külföldi művész hagyná itt „kézjegyét” valahol egy (vagy több) budapesti ház falán? Szerintem nem, főképp ha nem a hazai kultúrharcra utalna, és a műfaj sajátos francia mestere tenné itt tiszteletét, amint azt valaki felvetette a Twitteren.

A street art művészetének Banksy mellett még egy közismert és egyéniséget sugárzó rejtőzködő alakja van, Invader néven jegyzi műveit, amelyeknek nagy többsége Párizsban található – ha az ember egy kicsit magasabbra emeli a tekintetét.

Invader egyik különlegessége abban áll, hogy kizárólag mozaikkal dolgozik, több mint két évtizede, alkotásainak jellemzője, az anyag adta lehetőségeket kihasználva, hogy amit ábrázol, az egy mértani elrendezésben bontott kép, vagyis rossz műszóval pixelizál.

Ami ily módon létrejött, az, főleg régebbi munkái esetében, a 70-es évek számítógépein, játékgépein látható figurák, mint a Pac Man. Ebből a „közegből”, az akkortájt megjelent Space Invaders játék nevéből kölcsönözte teljes művésznevét.

Mi több, sok tekintetben munkáinak is ez adott ihletet. Ezeket a magyarul betolakodóknak nevezett figurákat választva jár városról városra, csaknem 80 helyet (mintegy 30-at Franciaországban) keresett már fel és hagyta ott műveit, melyekről térképekkel teletűzdelt könyvet is megjelentetett, ismertetve, hogy hol kell betolakodóit keresni.

Rejtőzködő egyéniségét mi sem jellemzi jobban, mint hogy éjszaka és arcát elfedő maszkban dolgozik. Több esetben volt emiatt dolga a rendőrséggel.

Motivációja egyszerű: tegyük az utcára a műveket, mert ezek általában múzeumokban láthatók és a belépődíjakat nem tudja minden ember megfizetni. Képei néha még egy a társadalomnak címzett fricskát is tartalmaznak, s mivel egyéjszakás munkában készülnek, általában kisebb méretűek, kivéve ott, ahol legálisan dolgozik megrendelőinek, lett légyen szó egy étteremről vagy más, a nyilvánosság által gyakran látott helyekről. Nagyobb felületeken mozaikkockáit csempelapokra cseréli…