Ermitázs – A művészet ereje

„Itt város fog épülni!” – mutatott határozottan I. (Nagy) Péter orosz cár, a mocsaras területre, hogy „ablakot nyisson Európára” (Puskin). A cár életcélja volt, hogy országát igazi európai nagyhatalommá fejlessze. Ezért alapította meg 1703-ban a Néva deltájában – a folyó orosz neve a finn „mocsár” szóból ered – a várost, Szentpétervárt.

Nagy Katalin cárnő uralkodása alatt megerősödött Oroszország európai helyzete. Katalin jelentősen támogatta az orosz művészetet és számtalan világhírű alkotást vásárolt meg Európából. Ő építtette meg Szentpéterváron Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeumát, az Ermitázs-t, ahol első gyűjteményét tartotta az uralkodó. Napjainkban e múzeum évi 2-3 millió látogatót fogad a világ minden tájáról.

Erről az impozáns múzeumról szól A művészet templomai című olasz művészettörténeti filmsorozat legújabb része.

Ebben a részben azonban nemcsak a műalkotásokról esik szó, de a film átfogó módon idézi fel Szentpétervár és az Ermitázs három évszázadon átívelő történelmét: I. Péter orosz cártól és a város megalapításától kezdve a szenvedélyes műgyűjtő Nagy Katalin pompával teli udvarán, I. Sándor Napóleonnal szembeni győzelmén és az 1917-es forradalmon át egészen napjainkig.

Bemutatja, hogy miként alakult ki a Nagy Katalin első gyűjteményének otthont adó, Remete-laknak (franciául Hermitage) nevezett épületrészből a világ egyik legnagyobb múzeuma, amelynek 22 kilométernyi folyosóján, félezer termében és leltáraiban több millió művészeti és történelmi kincset őriznek. A múzeumi séta során a falakon látható remekműveken megelevenednek Európa művészetének nagy korszakai Leonardo-tól Raffaello-ig, Van Eyck-től Rubens-ig, Tiziano-tól Rembrandt-ig. A film bemutatja az Észak Velencéjének is nevezett Szentpétervár gazdag kultúrtörténeti vonatkozásait is: a történelmi, művészettörténeti és urbanisztikai nézőpontokon túl Dosztojevszkij, Puskin, Gogol munkásságának felelevenítésével megjelenik a filmben az irodalom és költészet, Csajkovszkij, Prokofjev és Sosztakovics kapcsán a zeneművészet, a Hattyúk tava néhány jelenetén keresztül pedig a klasszikus orosz balettművészet is.

A múzeumban kísérőnk ezúttal Toni Servillo, A nagy szépség Európa–filmdíjas sztárja.

M. Koltai Judit

Bemutató: 2019. december 12.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment