Egy korai karácsonyfa (?) kálváriája

Elindult a karácsonyfa vásár. És noha ma ezt a ünnepi kelléket többségünk egy formás fenyőfának képzeli el, megjelentek különböző „műtárgyak”, amelyek már formájukban, színükben sem hasonlítanak a kedves feldíszített gyerekkori emlékünkre.

Régebbi eredetű ünnepeink szimbólumaival a művészet általában óvatosan bánik. A modern művészetben azonban vannak merészebb kísérletek. Van eset rá, amikor akaratlanul.

Még most is foglalkoztatja a nagyközönséget egy „karácsonyfa”, amit Párizsban bő öt évvel ezelőtt állítottak fel. Október közepén. semmi köze nem volt a karácsonyhoz (egy kortárs művészeti vásárra készült és alkotója is csak egyszerűen fának nevezte el), csupán a „nép” hozta összefüggésbe a karácsonnyal a formája miatt.

De összefüggésbe hozta minden mással, még szexuális segédeszközökkel is, jóllehet látható, hogy egy több mint 20 méter magas szoborról (?) van szó.

A párizsiak és a turisták némi felháborodással fogadott fájáról még a napokban is feltűnnek fotók, zömmel a közösségi médiában, mert a karácsonyi ünnep kapcsán sokan keresik a képi szimbólumokat.

A párizsi hatalmas műanyag kúp akkor meglehetősen zavaros időszakot élt át: a közfelháborodás okán gyorsan leeresztették, kiengedve belőle a levegőt, mert többen megrongálták, még a tartóköteleit is.

Mindazonáltal a művésznek, bizonyos Paul McCarthynek és a vásár illetékeseinek sikerült elérni, hogy ismét visszaállítsák eredeti alakjába. Pedig az amerikai művész addigra bevallotta, hogy szoborkompozíciója tervével kapcsolatban már felhívták a figyelmét: erről emberek valami kemény pornóra is asszociálhatnak. Tudtam, és a szoborállítás után egy ember meg is pofozott miatta, de arra gondoltam, hogy gúnyolódásnak, valami viccnek érzik inkább majd azok, akik látni fogják.

A mindössze négy napig tartó vásár végeztével azonban eltűnt Párizs legnagyobb botrány-karácsonyfája a Vendome térről. Az viszont tény, hogy a kereskedelemben a fának alig nevezhető és sokszor torz karácsonyi szimbólumok igencsak elterjedtek napjainkra.