Cseh Filmkarnevál – február 19-23.

„A felebaráti szeretettel a mai világban nem megyünk semmire” – mondja ki az egyik elkeseredett szereplő a Filmkarnevál nyitó filmjében, a Terrorista-ban. A fekete komédia főszereplője, egy nyugdíjas tanárnő, Marie, aki beteg anyjával, lányával, unokájával, kutyájával és kecskéjével egy meseszép kis csendes vízparti nyaralóövezetben él.

Csendes mindennapjaikba azonban „beletenyerel” a helyi kiskirály, aki fel akarja vásárolni földjeiket, hogy saját céljára építsen ingatlanokat. Eltökélten kezdi meg a lakók kiszekálását, zajjal, bűzzel – egyik eszköze a zajos motoros-vadász-honvédő (!) csoportok létrehozása.

Egymást érik a lakókat sújtó méltánytalanságok, majd egy cinizmusból elkövetett tragédia után Marie elindul fegyvert szerezni, hogy visszavágjon. Egykori rossz magaviseletű diákjától tanácsot kérve fegyvert szerez, hogy igazságot szerezzen és visszaszerezze az emberek korábbi nyugalmát. Menet közben azonban megérti egykori diákja életbölcsességét: „ A bűnözés igen egyszerűnek tűnik, tanító néni, de aztán valami mindig elszaródik”.

A hazai szemnek is ismerősek a filmbeli alakok és problémák. S hogy mit tehet a kisember a pöffeszkedő, erőszakos hatalommal szemben? Ez is kiderül a fanyar, de optimista befejezésből.

*

Idén is folytatódik a hagyomány és február 19-23. között a tavalyi év legsikeresebb és legnagyobb visszhangot kiváltó cseh filmjeit tekinthetik meg az érdeklődők a Cseh Filmkarnevál keretében a budapesti Toldi moziban. 2019-ben negyvenöt filmet forgattak Csehországban. A legnagyobb sikert a Nők, ha futnak című vígjáték érte el, másfél millió néző látta.

M. Koltai Judit

A filmek előzetesei és tartalmuk ismertetése itt tekinthető meg >>>

A filmkarnevál programja

február 19. 19.00 Terrorista / Teroristka – nyitófilm

A film után vendégünk lesz a film főszereplője, Iva Janžurová – a Kórház a város szélén című, hazánkban is nagy sikerrel vetített (1982) cseh sorozat egykori szeles főnővére

február 20. 19.00 Festett madár / Nabarvené ptáče

február 21. 19.00 Nemzeti sugárút / Národní třída

február 22. 17.00 Forman vs. Forman

február 22. 19.00 Tulajdonosok / Vlastníci

február 23. 17.00 Terrorista / Teroristka

február 23. 19.00 Nők, ha futnak / Ženy v běhu

Programfüzet:

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!