Cipők a falon

A világon évente nők ezreinek életét oltják ki férfiak. Ezreit a férjek, élettársak. Vannak erről számos helyen országos statisztikák. Ilyen adat például, hogy Törökországban 440 nő vesztette így életét a múlt évben, de Franciaországban is elérte a százat a női áldozatok száma idén szeptemberig.

Ezek az adatok sajnos általában nem maradnak meg a fejekben, ezért is tartotta szükségesnek egy török művész, hogy országa eme szégyenletes statisztikáját valamiképp megőrizze mementóként az emberek, főleg a férfiak emlékezetében, elrettentésül.

Sajátos módját választotta az emlékeztetésnek: tűzfalakra felvitte a nők egyik elmaradhatatlan és egyértelmű emlékét, az általuk viselt cipőkét. Ez esetben 440 pár magassarkú fekete cipőt. Összesen két nagy tűzfalat borítanak be Isztambulban.

Vahit Tuna alkotóművész elmondta, hogy tudatos elképzelése volt a cipőválasztás, mert szerinte a fekete tűsarkú cipő kifejezője a kihívó női szépségnek, célozva arra, hogy a családi erőszakot sok esetben a nők – mindenki, így más férfiak számára is – vonzó megjelenése motiválja.

A művész tehát azzal a hamis előítélettel próbál leszámolni, hogy a nő látványos megjelenése, mondhatni eleganciája, a féltékenységen keresztül egyfajta ürügy lehessen a nő elleni és halálát okozó erőszakra.

Az installációról szóló tudósításokból az is kiderül, hogy a kortárs alkotó szándéka szerint a falra tett cipők száma változhat, és idővel csökkenhet, megállítva azt a szomorú statisztikát, amely a megelőző évekhez képest rendre növekedést mutatott.

A világon még ma is számos ország van, amely nem közöl statisztikát a családon belüli erőszakról, de Törökország esetében annyit is lehet már tudni, hogy a nők elleni gyilkosságok csaknem 60 százalékát a nő családjának egyik tagja követi el.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!