Berlinale Zsigmond Vilmossal

A jó megvilágítás nagyon fontos. A fény és az árnyék kölcsönjátéka is nagyon fontos. Amikor az ember az egyik leghíresebb filmes magyarra, az Amerikába szakadt és pár éve elhunyt Zsigmond Vilmosra gondol, akkor – elsősorban fotói kapcsán – ezek a rövid és pontos mondatok jutnak eszébe.


Mindez pedig annak kapcsán, hogy a legnagyobb német művészeti esemény, a Berlinale alkalmából épp most nyitották meg a művész fotóinak kiállítását. Majdnem két hónapon keresztül lesz látható, aki elmulasztotta 2015-ben megnézni fotóművészi tevékenységeinek darabjait Budapesten, a Ludwig Múzeumban, annak érdemes Berlinben, a Collegicum Hungaricumban pótolnia.

A művész mint Hollywood emblematikus filmoperatőre vonult be a műfaj legnagyobbjai közé, de talán kevesen tudják, hogy még tizenévesként Magyarországon a fotózás iránt kezdett érdeklődni, majd miután 56-os elvándorlása után amerikai filmkészítő, s később díjnyertes operatőr lett, ezen munkássága közben is folyamatosan foglalkoztatta a fotózás.

Az volt a hitvallása, hogy a két dolog nagyonis összetartozik, a filmben is, miként a fotókon, a fény szerepe, a megvilágításé meghatározó. Kerülhetett volna a világ vezető fotóművészei közé is, de hát nem ez volt a főfoglalkozása. Egyesek szerint néha őt magát is meglepte, ha fotóját valahol a megszokottól eltérő, például felnagyított formában látta viszont, mintegy újra felfedezte saját magát.

Berlinben most csaknem 60 fotója látható, számos kép még nem sokkal az USA-ba érkezése után, az 50-es évek végén készült. Amikor a Ludwig Múzeum rendezte Budapesten kiállítását, akkor ennél jóval több volt látható, köztük olyanok, amiket gyakorlatilag önképző amatőrként készített, még az 50-es évek elején, egyszerű vidékjáróként, az élet mindennapjairól.

Az Oscar-díjas operatőr világszerte ismer filmjei színesek voltak, de ismert és több rangos kiállításon szereplő fotói szinte kevés kivétellel fekete-fehérek. A művészfotók jellemzően ilyenek, de az általuk keltett hangulat, impresszió lehet szín-, de mindenképp gondolat-gazdag.

A szegedi születésű művész 2016-ban, életének 86. évében hunyt el Kaliforniában.

(Kiemelt kép: Zsigmond Vilmos)