Batman 80 éves

Kerek évfordulóhoz érkezett idén Batman. A denevérember először 1939-ben bukkant fel a Detective Comics képregénysorozat egyik számában, azaz 80 éves.

Ebből az alkalomból a szuperhőst ünnepelték a világ nagyvárosaiban. A sort Melbourne kezdte majd Tokió, Johannesburg, Berlin, Róma, Párizs, Barcelona, London, Sao Paulo, Montreal, Mexico City és New York után utoljára a Los Angeles-i Warner Bros stúdiónál gyulladtak fel a jól ismert jelet ábrázoló fények.

Az ünnepségeket számos program színesítette, amelyeken a rajongók többsége Batman-jelmezben vett részt.

Az Euronews videója az ünnepségekről itt nézhető meg.

Ez pedig egy rövidebb videó a megemlékezésekről:

Batman (Denevérember) Bob Kane rajzoló és Bill Finger író kitalált szereplője, szuperhős a DC Comics képregényeiben. Első megjelenése az amerikai kiadó egyik elődje, a National Publications Detective Comics nevű antológiájának 27. számában, 1939. május 1-én volt.[1] A szereplő visszatérő kísérő jelzői közé tartozik többek között a „sötét lovag”, a „köpenyes igazságosztó”, és „a világ leghatalmasabb nyomozója”.

Batman titkos személyazonossága a milliárdos Bruce Wayne, aki gyermekként, miután szülei rablógyilkosság áldozataivá váltak, megesküdött rá, hogy egész életében a bűn ellen fog küzdeni. Felnőttként testi erejét és ügyességét, deduktív nyomozói képességeit és tudományos jártasságát felhasználva, denevért mintázó sötét álruhát öltve portyázik éjszakánként városa, Gotham City utcái felett. Kalandjai során számos szövetséges támogatja, köztük ifjú társa Robin, hűséges komornyikja, Alfred Pennyworth, és Gotham városának egyik rendőrfelügyelője, James Gordon. Ellenfelei a közönséges bűnözők mellett gyakran zavart elméjű, néha groteszk megjelenésű bűnözők, mint a sorozatgyilkos bohóc, Joker, a leginkább az arisztokrácia karikatúrájára emlékeztető gengszter, Pingvin, a hasadt személyiségű Kétarc, és a szexepiles tolvaj, Macskanő. (Euronews, Wikipédia)