Az Operatőr Verseny díjazottai

A február 7-én tartandó díjátadó gálán az idén 89. születésnapját ünneplő magyar operatőr, Vagyóczky Tibor veheti át az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO díját, a The IMAGO International Tribute Award-ot.

Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas művész, egyetemi tanár olyan filmeket fényképezett, mint 1962-ben Keleti Márton filmje, az Esős vasárnap, vagy Banovich Tamás 1967-es alkotása, az Ezek a fiatalok.
A Magyar Operatőrök Társasága (HSC) és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésében idén először aranygyűrűt is adományoznak, melyet kiemelkedő szakmai munkájuk alapján Krajnyák Péter focus pullernek és Bottyán Marcell segéd-operatőrnek ítéltek oda. A rendezvény fő támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.

Korábban már nyilvánosságra hozták, hogy Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András életműdíjban részesül, Bille Lászlónak ítélték az idén először kiadandó Kameraman díjat, Kovács Lászlónak pedig a szintén idén létrehozott Fénymegadó díjat. Február 7-én a Zsigmond Vilmos által 2005. óta támogatott diák kategória mellett idén négy kategóriában – játékfilm, tévéfilm, dokumentum, kisjátékfilm – adnak majd át díjakat. A Lajos Tamás producer-operatőrből, Nagy András és Balázs István Balázs operatőrökből álló zsűri dönt arról, hogy kik kapják a díjakat, illetve, hogy a diák kategóriában ki érdemli a 60.000 dollár értékű Sparks. Kft – Panavision filmes kameracsomagot és a Magyar Filmlabor egy millió forint értékű laborszolgáltatását.

M. Koltai Judit