Az Élősködők nyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat

A díj 92 éves történetében először fordult elő, hogy egy idegen nyelvű film győzött ebben a kategóriában. A dél-koreai alkotás, az Élősködők rendezője is megkapta az Oscart.

A gálát idén is házigazda nélkül rendezték meg, a műsor felvezetéseként Janelle Monae énekelt egy dalt az Egy kivételes barátból, és a széksorok között táncolva a film főszereplőjének, Tom Hanksnek a fejébe nyomta keménykalapját. Az énekesnőhöz később Billy Porter is csatlakozott a színpadon.

Az estet két korábbi Oscar-házigazda, Chris Rock és Steve Martin nyitotta meg.

Meglepetésre az Élősködők tarolt

Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-ceremónián vasárnap Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.

A várakozásoknak megfelelően az Élősködők című dél-koreai alkotás, Bong Dzsun Ho rendező műve kapta a legjobb nemzetközi film Oscar-díját is az amerikai filmakadémia gáláján.

Ez az első alkalom, hogy koreai filmnek ítélték oda az Oscar-díjat ebben a kategóriában, amelynek eddig a legjobb idegen nyelvű film volt a neve.

Bong Dzsun Ho kapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat

Az Élősködők című filmért a dél-koreai Bong Dzsun Ho kapta a legjobb rendezőnek járó díjat.

Az Élősködők című családi szatíra két család, egy szegény és egy gazdag família életén keresztül mutatja be a társadalmi szakadék okozta problémákat Bong Dzsun Ho egyedi humorával és feszültségteremtő erejével. Mivel Bong alkotásáért a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendező Oscar-szobrát is átvehette, a film összesen négy Oscart gyűjtött az estén.

Renée Zellweger kapta a legjobb női főszereplő Oscar-díját

A Judy című életrajzi drámában nyújtott alakításáért Renée Zellweger vehette át a legjobb női főszereplőnek járó díjat az Oscar-gálán.

Joaquin Phoenix kapta a legjobb színész Oscar-díját

Joaquin Phoenix, a Joker című film főszereplője kapta a legjobb színésznek járó díjat.

Laura Dern lett a legjobb női mellékszereplő

Laura Dern vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrát a Házassági történet című válási drámában nyújtott alakításáért Hollywoodban.

Dern mellett Kathy Bates (Richard Jewell), Scarlett Johansson (Jojo Nyuszi), Florence Pugh (Kisasszonyok) és Margot Robbie (Botrány) versengett még a filmakadémia díjáért ebben a kategóriában.

Brad Pitt kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját

Brad Pitt kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját a hollywoodi Dolby Színházban.

Az 56 éves színész, aki Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjében szerepelt, a nézőtéren ülő rendezőnek és a film másik sztárjának, Leonardo DiCapriónak is megköszönte a díjat, amelyet végül gyerekeinek ajánlott.

A legjobb animációs film a Toy Story 4.

A ceremónia első díjai között adták át a legjobb animációs film trófeáját a Toy Story 4. és a legjobb rövid animációnak járó Oscart a Hair Love alkotóinak.

A legjobb dokumentumfilm Az amerikai gyáregység

A legjobb dokumentumfilm Oscar-szobrát Az amerikai gyáregység alkotói, a magyar származású Steven Bognar, Julia Reichert és Jeff Reichert vehették át a Dolby Színházban. A film a Barack Obama volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama által alapított Higher Ground produkciós cég első munkája. A Netflixen látható film egy ohiói autószélvédő-gyárról szól, amelyet egy kínai befektető üzemeltet. Számos témával foglalkozik, köztük a munkások jogaival, a globalizáció kérdéseivel és az automatizálással.

A rövid dokumentumfilmes mezőnyből az Afganisztánban forgatott Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl) című, gördeszkázni tanuló lányokról szóló produkció nyerte a díjat.

Az Élősködők és a Jojo Nyuszi kapta a forgatókönyves díjakat

Kisebb meglepetésre az Élősködők című dél-koreai film kapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat is, míg a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó elismerést a Jojo Nyuszi című alkotásnak ítélték oda.

A legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat a koreai thriller-vígjáték rendezője, Bong Dzsun Ho és írótársa, Han Dzsin Von vehette át, míg a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-szobrot a Jojo Nyuszi rendezője és egyik főszereplője, az új-zélandi Taika Waititi kapta.

Roger Deakins a legjobb operatőr

Roger Deakins kapta a legjobb operatőrnek járó díjat, a brit alkotó az 1917 című háborús film fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését.

Deakinst 15. alkalommal jelölték, és ez a második Oscar-díja a Szárnyas fejvadász 2049 után.

Az 1917 kapta a legjobb hangkeverés díját is, míg a hangvágásért járó Oscar-díjat Az aszfalt királyai című filmnek ítélték oda, csakúgy, mint a legjobb vágásért járó elismerést.

A vizuális effektusokért az 1917 című háborús filmet jutalmazták a 92. Oscar-gálán, a smink és frizura kategóriájában pedig a Botrány alkotóit ismerték el a díjjal.

A legjobb filmzene a Joker című alkotásé lett, a díjat az izlandi zeneszerző, Hildur Gudnadóttir kapta. A legjobb betétdal a Rocketman című filmből az (I’m Gonna) Love Me Again lett, a világhírű énekest, Elton Johnt és Bernie Taupint jutalmazták érte.

A legjobb élőszereplős rövidfilm a The Neighbors’ Window lett, a legjobb díszletért járó díjat a Volt egyszer egy… Hollywood, a legjobb jelmezért odaítélt Oscart pedig a Kisasszonyok című kosztümös film kapta.

A gálán hagyományosan megemlékeztek az elmúlt évben elhunyt filmes alkotókról, köztük az Oscar-díjas Mindenki produceréről, Udvardy Annáról. Az összeállítás alatt Billie Eilish a Yesterday című Beatles-számot énekelte.

Tom Hanks a díjátadón jelentette be, hogy december 14-én nyílik meg az amerikai filmakadémia múzeuma, amelyet már régóta várnak Hollywoodban. A 28 ezer négyzetméteres Academy Museum of Motion Pictures hatalmas gyűjteményében több mint 12 millió fotó, 190 ezer film és videó, 80 ezer forgatókönyv és több mint 60 ezer filmplakát szerepel. (MTI)

Kapcsolódó: BAFTA-díjak: Tarolt az 1917