Az amerikai birodalom bukása

„Az állam csak arra jó, hogy tönkretegyen” – egy “aranyköpés” Az amerikai birodalom bukása című, az európai kritikusok díját elnyerő filmből. 

Futár a pácban! A harmincas szorongó, szégyenlős autós futár Pierre-Paul, sem életével sem a nőkkel nem tud mit kezdeni. Minden helyzetet, döntést neves ókori filozófusok bölcsességeivel magyaráz. Realitásérzéke ugyanakkor tűpontos: barátja felvetésére, hogy ha ennyi bölcsességet tud, tanítania kellene, a fiú azonnal rávágja: „egy filozófia tanár kevesebbet keres, mint egy futár, nem engedhetem meg magamnak.”

Egy szürke hétköznapon is csomagot kézbesítene, amikor egy fegyveres rablás közepébe csöppen és hirtelen felkapja az előtte heverő két degeszre tömött pénzes zsákot. Hamar kiderül azonban, hogy a pénz a maffiáé. Meg kellene szabadulni a gazdag zsákmánytól. De hogyan? Erre nem kínál megoldást a filozófiai doktorátus, segítség kell. Megértő női szívet keres gondjaihoz és talál (hogy ez miért mindig egy prostituált, az a filmkészítők örök titka marad), méghozzá egy gyöngyszemet.

Maripier Morin

Az emelkedett lelkületű kurtizán Aspasie néven fut az „iparban” és egy ókori bölcsesség virít honlapja tetején (a milétoszi Aszpászia mint tudjuk, a híres görög államférfi, szónok és hadvezér, Periklész nagy szerelme volt). Ifjú filozófusunk szíve nagyot dobban az idézet láttán, és lakására hívja a hölgyet, aki mit ad isten, nemcsak szép és fiatal, de a mindennapok útvesztőiben is jól eligazodó fehérnép (egy vészgombbal felszerelt mobillal és egy testőrrel az őt szállító autóban). De az akcióhoz további segítség kell, akit meg is találnak egy frissen szabadult egykori motoros bűnöző személyében, aki kitanulta a jogot a börtönben. Az ő „aranyköpése” az államról a fenti idézet. Miközben a pénzt különböző helyeken rejtegetik, nyomukban a bűnözők és a nem túl kreatív rendőrség.

A cselekmény szellemes és humoros “fősodra” mellett fel-felvillannak napjaink égető és nagyon is valós problémái: a viharvert gurulós kis kocsit maga után vonszoló idős, szegény férfi, a járdán alvó hajléktalanok – akiket fürge lábak rugdosnak egy új napra reggelente -, az élet vesztesei, akik szótlanul eszik ebédjüket egy karitatív szervezet tágas termében, az ezerszínű bűnözés. És a történetben beigazolódik napjaink aranyigazsága is: a boldoguláshoz a legfontosabb, a kapcsolati tőke.

Pierre Curzi

A film csúcspontja, amikor a szuper elegáns, visszafogott stílusú, ősz halántékú pénzügyi befektető (Pierre Curzi remek alakítása) megoldja a trió összes problémáját, egyúttal bemutatva képmutató világunkat, ahol más szabályok vonatkoznak szegényre és gazdagra.

A többre és jobbra vágyó kisember szerepét Alexandre Landry játssza hitelesen. A kanadai bűnügyi vígjáték egyben szép operatőri munka is, a jeleneteket Montréal-ban és Québec-ben vették fel. Az alkotás a rangos Valladolid Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az európai kritikusok díját, a FIPRESCI-díjat. A film magyar felirattal kerül a mozikba.

M. Koltai Judit

Rendező: Denys Arcand

Operatőr: Van Royko

Szereplők: Alexandre Landry, Maripier Morin, Pierre Curzi, Maxim Roy, Éric Bruneau, Vincent Leclerc

Bemutató: 2019. augusztus 29.

Forgalmazza a Cirko Film.

(Kiemelt kép: Alexandre Landry,)