Aminek nem kell reklám

Noha legalább kétszer a kávé jelentős drágulásának rémét festették a falra piaci szakértők az elmúlt tíz évben, és valamennyit mozdult is felfelé idehaza az ára, ám jelenleg, és ez jellemezte az elmúlt 2-3 évet is, sokak kedvenc italának alapanyaga a nyersanyagpiacon lefelé menő árgörbét mutat. Hogy nem érezzük, annak több oka is van.
Magyarországon milliók kávéznak, és több jel mutat arra, hogy a hazai kávéüzlet fejlődőben van. Természetesen a forint árfolyamgyengülése a minőségi kávéknál némi áremelkedést idézett elő, ám a trendet némileg befolyásolta, hogy a kereslet is emelkedett.

Jóllehet a fogyasztás oroszlánrésze a háztatásoké, amit még fokozhat is az a kereskedelemben kapható főzőgépek és a hozzájuk felhasználható kiszerelt kávéféleségek bővülő választéka , sokan visszaszoktak a presszózásra, a házon kívüli kávézásra.

Talán sokan tudják, hogy a magyarság nem csak most, de újkori történetében is kávézó nép volt, Budapestet mindenkor jellemezte, attól kezdve, hogy a kávéház intézménye megjelent, a presszózás szenvedélye.
Nem olyan rég megjelent egy Fortepan könyv, Kérek egy feketét címmel. Fortepan néven egy 100 ezer darabot is meghaladó archívum állt össze a zömmel amatőrök, de több hivatásos fényképész régi, kidobásra szánt fotóiból és kiadóvállalat is létrejött arra, hogy ezeket tematikusan a hazai közönség részére forgalmazza.

A város egyik leghíresebb intézményévé vált a New York kávéház, s közismert, hogy 150 évvel ezelőtt is több hasonló kisebb-nagyobb intézmény működött, míg a presszónak nevezett egyszerűbb változatuk megjelenése 1927-ra datálható.

Kávét mindazonáltal nem csak presszók, hanem az úgynevezett büfék is árusítottak, árusítanak, de az automatákat és az élelelmiszerboltokat, más boltokat is beszámítva ma szinte minden házban lehet kávét venni.

A könyv is emlékeztet például a ma is felkereshető pesti Anna vagy a budai Bambi kávézóra.

A történelem ugyan kissé megtizedelte patinás kávéházainkat, de ezeknek kisebb és puritánabb utódai gombamód szaporodnak, rendszerváltás ide vagy oda.

Ma ott tartunk velük, hogy bennük jóformán olyan kávét kapunk, amilyet csak akarunk. S noha a klasszikus nagy kávéházi társasági életből kevés maradt, de kávézókban ücsörgő vendégekből egyre több van. Ha pedig valaki, főként az idősebb korosztályból, megveszi és átlapozza az említett könyvet, azonnal a főzőgépéhez vagy a közeli presszóba szalad majd.