Amanda

Elvis elhagyta az épületet – idézi zokogva egy könyv címét a hétéves szőke Amanda, megvalósult álma, egy londoni tenisz-meccs közben. Rövid, sokkoló út vezet számára addig, hogy ezt a mondatot kimondja, felfogva értelmét.

David Párizsban él, egy airbnb lakás üzemeltetésébe segít be – munkája során ismeri meg a csinos zongorista lányt, Lena-t, parkokban kertészkedik és be-besegít nővérének, Sandrine-nak, aki egyedül neveli Amanda-t. A napfényes, madárcsicsergős, testvéri civódásokkal, derűvel és biztonsággal teli napok azonban egycsapásra véget érnek: a parkban, ahol Sandrine barátaival piknikezik, terrormerényletet hajtanak végre. Sandrine meghal, Lena pedig többekkel együtt megsebesül.

A tragédia után a túlélők kapaszkodókat keresnek a túléléshez és próbálják élni megváltozott életüket. Felelősséget tud-e vállalni David a kis Amanda-ért? A merénylet hatására lelkileg teljesen összetört Lena, fel tudja-e dolgozni a történteket? Van-e kettejüknek közös sorsa vagy csak futó kalandok voltak egymás életében?

A francia dráma pasztell színekkel fest fel egy napjainkban kevéssé tárgyalt, fontos témát: a terrortámadás áldozatainak szempontjából nézve az élet, a mindennapok megváltozását. Mikhaël Hers rendező filmjében a hosszan bemutatott derűs képkockákba, fokozatosan, egy-egy villanásra jelenik meg a potenciális veszély – a gondozott házak tövében felállított sátrak és lakóik, a sötét szerelésbe bújt, motorjukon egy keréken repesztő fiatalok -, illetve a mindennapok megváltozása – a terrortámadás után bezárt park előtt posztoló vagy az utcákon járőröző fegyveresek.

S hogy mit jelent az „Elvis elhagyta az épületet” fogalom? Elvis sosem adott ráadást. Amikor elment, nem jött már vissza a színpadra. Ahogy halálunk pillanatában mi is visszavonhatatlanul elhagyjuk az „épületet”. Ezt értette meg a teniszmeccs közben Amanda.

M. Koltai Judit

Szereplők:

Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin, Ophélia Kolb, Marianne Basler, Jonathan Cohen, Nabiha Akkari, Greta Scacchi, Bakary Sangaré, Claire Tran

Országos bemutató: 2020. január 16.

Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

A filmről

A francia rendező Mikhaël Hers filmjének világpremierje a 2018-as ‘A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a rendező Magic Lantern-díjat kapott. Ezt követően a szintén ’A’ kategóriás Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyzett a film, s elnyerte a fesztivál nagydíját és a legjobb forgatókönyvért járó díjat.

A filmben kiemelkedő, érzékeny alakítást nyújt a főszereplő Vincent Lacoste (Egy szobalány naplója, Egy ágyban Victoriával, Így jártam a mostohámmal) és az Amandát játszó gyerekszínész, Isaure Multrier.