“Államellenes propaganda” miatt börtönbe zárják az Arany Medve-díjas iráni rendezőt

Korábbi filmjeinek “államellenes propagandája” miatt egy évi börtönbüntetésre ítélték a Nincs gonosz című Arany Medve-díjas film iráni rendezőjét.

A The Hollywood Reporter értesülése szerint a hétvégén Berlinben díjazott Mohammad Raszulofnak Teheránban kell megkezdenie a büntetését. A rendező ügyvédje, Nasszer Zarafszan ma elmondta, az iráni hatóságok felszólították ügyfelét, hogy adja fel magát. Raszulofot három korábbi filmje miatt ítélték el, amelyekkel a bíróság szerint “államellenes propagandát” fejtett ki.

Az ügyvéd hozzátette: Raszulof fellebbez az ítélet ellen, különösen azért, mivel Iránban koronavírus-járvány dúl, és a hatóságok éppen most engedélyezték 54 ezer fogvatartottnak hogy átmenetileg hazatérjenek, mivel tartanak attól, hogy a vírus az ország börtöneiben tovább terjed.

Raszulof Nincs gonosz című filmje négy történetet dolgoz fel, amelyek a személyes szabadság kérdésével foglalkoznak a diktatúra körülményei között. A film elítéli az iráni politikai máskéntgondolkódók kivégzését. Az alkotás szombaton kapta meg a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Raszulof nem vehetett részt a Berlinalén, mivel 2017 óta nem hagyhatja el hazáját. A rendezőt 20 évre a filmkészítéstől is eltiltották a rezsim-ellenes mondanivalót megfogalmazó filmjeiért. A Nincs gonosz című filmjét ezért teljes titokban forgatta, négy különálló rövidfilmként, hogy ne hívja fel magára a hatóságok figyelmét. Az Arany Medve-díjat lánya vette át helyette.

Raszulof a Berlinale előtt a The Hollywood Reporternek elmondta, hogy a forgatás utolsó napján kapott egy sms-üzenetet a hatóságoktól, amelyben elutasították fellebbezését a börtönbüntetés ellen. Akkor azt mondta: várja, hogy mikor kell börtönbe vonulnia. (MTI)

Kapcsolódó: Berlinale: iráni ellenzéki rendező nyerte az Arany Medvét

(Kiemelt kép: Mohammad Raszulof – Wikipédia)