A vád tanúja

Szokatlan helyen, a Fővárosi Törvényszék patinás, esküdtszéki tárgyalótermében – ahol többek közt az ikonikus Tanú című film egyes jeleneteit is forgatták – tartotta sajtóeseményét ma a Játékszín. A helyszín nem véletlen: a színház február 8-i bemutatója ugyanis Agatha Christie A vád tanúja című műve.

Az eredetileg novellaként megjelent A vád tanúja a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: a jóképű fiatalembert, Leonard Vole-t (Kocsis Dénes) egy idős hölgy meggyilkolásával vádolnak. Ártatlan vagy bűnös az ifjú? Ráadásul a felesége a vád tanúja! A szerző krimijében mesterien szövi a cselekmény szálait. A színpadon pedig a nézők végigkísérhetik a vádemelést, s a tárgyalást egészen az ítélethozatalig. A védő, Sir Wilfrid Robarts szerepében Kern András debütál a Játékszínben.

A főbb szerepekben Lévay Viktória és Szerednyei Béla jelenik meg, a rendező Simon Kornél.

A Játékszín szokásos, a bemutatóhoz kapcsolódó időszaki kiállítása ezúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben jön létre.

A műről

A vád tanúja című novellát Amerikában 1925-ben adták ki, Angliában 1933-ban. Az Agatha Christie által elkészített színpadi adaptáció 1953-ban debütált Londonban. Az azonos című felejthetetlen filmváltozat Marlene Dietrich és Charles Laughton főszereplésével 1957-ben készült el. A darabot Magyarországon 1987-ben mutatták be először a Miskolci Nemzeti Színházban Tímár Éva, Csapó János és Körtvélyessy Zsolt főszereplésével.

M. Koltai Judit