A The Calvert Journal a kultúrharcról

Ha van is kultúrharc Magyarországon, azt Budapesten még nem nyerte meg egyik fél sem.

Ez persze nem egy pártatlan eredményváró helyzetjelentése, csupán következtetés a díjnyertes (a díjat a The Drum marketingkommunikációs szervezet adta) online kulturális londoni lap, a kelet-európai művészeti szcénát teljes mélységgel bemutató The Calvert Journal cikke alapján.

Pedig a színes kultúrvilág szempontjából nem éppen kedvező cikkének felütése: a gyanakvás és a bizonytalanság szavak jönnek elő, jellemezve itt a magyar művészeti világ kortárs törekvéseinek helyzetét.

Van, aki szerint az elnyomás, a fenyegetettség légköre, a politikai abszurditás serkentően hat a kortárs, a rendszer szellemiségének ellentmondani akaró művészeti tevékenységre. Van rá számos történelmi példa, egyebek között Európa keleti felén.

Ugyanakkor mások szerint ennek a burjánzó modern művészetnek nincs igazából lehetősége széles közönséget szellemileg megtermékenyíteni, mert jobbára a marginalitás, illetve az illegalitás, a mellőzöttség vagy esetleg a tiltás kényszere alatt kénytelen élni.

A művészet pezsgésének letéteményese azonban közismerten a fiatalabb nemzedék, és ez nem csak régebben, de ma is így van, és Magyarországon sem hunyászkodik meg a kényszerek alatt. Mindenképp alkot, nem veszi a rendszer fenyegető üzenetét és ha nem itthon, akkor idegen országban bontakoztatja ki tehetségét.

Igen, de ez a hazai kortárs művészetet kedvelő közönség szempontjából már veszteség. Kérdés, mennyien maradnak és meddig a jövőben gondolkodó generációból?