A Prado Múzeum – Csodák gyűjteménye

A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát. (Pablo Picasso)
A művészet templomai című pazar képi világú olasz ismeretterjesztő filmsorozat ezúttal a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Madrid-i Prado Múzeumba kalauzolja el a nézőket. E különleges utazás keretében bejárjuk a világhírű intézmény termeit, bepillantást nyerve több mint 8000 darabos páratlan gyűjteményébe, mely Vélazquez, Rubens, Tiziano, Bosch, Goya és El Greco – hogy a legnevesebbeket említsük – remekműveit tartalmazza. A felfedező úton szórakoztató és ihletett kísérő vezeti a nézőket, a számos filmből ismert és megkedvelt, Oscar-díjas angol színész, Jeremy Irons.

A magyar mozik 2019. október 10-től vetítik a nem mindennapi alkotást.

A páratlan gyűjtemény csaknem hárommillió látogatót csábít Madrid-ba. Lenyűgöző mesterművek mutatják be Spanyolország és az egész európai kontinens életét: a gazdag gyűjtemény királyokról, királynőkről, dinasztiákról, háborúkról és békekötésekről, szegényekről, lázadókról, áldozatokról, őrültekről mesél.

De olyan emberek érzéseit, gondolatait is bemutatják a művek, akiknek sorsa összefonódott vagy összefonódik a múzeummal: ezek uralkodók, festők, művészek, műgyűjtők, kurátorok.

M. Koltai Judit