A “Magas szőke férfi…” újra akcióban, avagy Pierre Richard Budapesten

Nyolcvanöt évét meghazudtolva szökken fel a dobogóra a francia színész-filmrendező, és kék szeme huncutul néz a sajtósokra. A “Magas szőke férfi felemás cipőben” vagy a „Félénk vagyok, de hódítani akarok” – hogy csak kettőt említsünk a nálunk is nagy sikerrel játszott számos vígjátékából – sztárja derűvel és az élet iránti csorbítatlan érdeklődéssel járja körül a beszélgetésben szóba kerülő témákat, a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton vendégeként.

Filmjeinek üzenete

„A filmjeimet mások elemezték, én sosem gondolkoztam erről. Amikor visszanéztem őket, nekem tetszettek és úgy gondoltam, talán a publikumnak is tetszeni fog. És tetszett”.

A sztár és az internet

“Sokáig elutasító voltam az internettel szemben, idő kellett, hogy megszokjam. De csodálatos, hogy mennyi minden elérhető általa. Most éppen Baudelaire verseket olvasok rajta. Persze azért az unokámat noszogatom, hogy szakadjon el az internettől és olvasson néha könyveket is”.

Színész a szőlőben

Pierre Richard – akinek ereiben nemesi vér is folyik, s Pierre-Richard Maurice Charles Leopold Defays néven látta meg a napvilágot -, harminc évvel fiatalabb brazil feleségével él. Két zenész fiú apja, hat unokája van. Nem próbálta fiait bevezetni a színészetbe, csak bátorította őket. „Senkinek sem lehet megtiltani, hogy színész legyen. Úgy gondoltam, ha van tehetségük legyenek. Ők azonban lustábbak nálam.”

A sztár nemesi származásával sosem törődött. Ifjabb korában egy ideig – igazi bohémként-, egy lakóhajón élt a Szajnán. Később, egy családi kiránduláson beleszeretett Languedoc Rousillon (dél-Franciaország) tartomány szikláiba és tavaiba olyannyira, hogy megvásárolt egy húszhektáros elhanyagolt szőlőbirtokot és gazdálkodni kezdett rajta. Mint mondja, a „színészet és a borkészítés célja azonos: az emberek tetszésének elnyerése”. Büszke, hogy jó minőségű vörös-, és fehérbort valamint rosét is előállít birtokán.

A díjakról

A felvetésre hogy, hosszú karrierje során nem halmozták el díjakkal, bólint, de láthatóan nem érdekli. Mint mondja, aki a vidám műfajban dolgozik, ritkábban kap elismerést. S bármennyire banálisan hangzik, a legnagyobb díjat számára a közönség szeretete jelenti.Mireille Darc-ra emlékezve

A 2017-ben elhunyt francia színésznőről kérdezve, visszaemlékezett a “Magas szőke férfi felemás cipőben” című filmre, amiben a már sztár, gyönyörű színésznővel kellett játszania, feltörekvő színészként. Hiába kérte a forgatás előtt a rendezőt, Yves Robert-t, hogy mutassa be neki a színésznőt – az idő múlt, a bemutatás elmaradt. Végül elkezdték a forgatást. Amikor első közös jelenetükben megjelent a csodaszép színésznő, ikonikus fekete nagyestélyi ruhájában, megfordult, így fedve fel igen mély ruhakivágását – akkor szólalt meg a rendező: „Ezért nem mutattam be neked korábban. Kíváncsi voltam hogy nézel rá”.

Richard emlékezetében úgy maradt meg a színésznő, mint aki nemcsak „nagyon jó színésznő volt, de bátor és értékes ember is volt”.

Sztárok egymás közt

„Sosem forgattam Alain Delon-nal vagy Jean-Paul Belmondo-val, noha utóbbi jó barátom is. Viszont sokat dolgoztam együtt Gérard Depardieu-vel. Kiegészítettük egymást. Én kinézetre törékeny vagyok, ugyanakkor kemény erők mozognak bennem, míg Gérard-t mindenki egy kolosszusnak tartja, de nagyon érzékeny ember”.

Zárszó

S hogyan érzi magát napjainkban az örökifjú sztár? „Nagyon-nagyon jól. De azért reggelenként érzem a különbséget”.

M. Koltai Judit

Kapcsolódó: Szeptemberben újra a filmklasszikusoké a főváros

Magas szőke férfi felemás cipőben (teljes film)

(Fotók: radiorebelde.cu, YouTube, admira.twn.hu)