A feltaláló

„Nem fogjuk hagyni, hogy egy jöttment falusi vajákos ember mérgezze a betegeinket.” Márpedig a fenti politikai nézet ellenére, Béres József agrármérnök – ez az elszánt, öntörvényű, makacs ember – értőn, kíváncsi figyelemmel nézte a körülötte lévő természetet és elgondolkodva a látottakon, kutatásokba kezdett.

Laboratóriumi kutatóként felfedezte, hogy a növények számos betegségét a létezésükhöz alapvetően szükséges nyomelemek hiánya okozza, ezek pótlásával a tünetek orvosolhatók. Felismerését továbbgondolva ráébredt, hogy ez az elv az állatoknál, sőt az embereknél is igaz lehet.

Hosszas kísérletezés után, 1972-ben alkotta meg legendás készítményét, a Béres Cseppet, amelyet először saját magán próbált ki, majd súlyos beteg húgának is adott belőle. A Béres Csepp híre szájról szájra terjedt, egyre többen fordultak a kutatóhoz segítségért.

Béres József tevékenységét azonban a szocialista hatalom nem nézte jó szemmel, minden eszközt bevetettek, hogy megtörjék népszerűségét és megakadályozzák a készítmény terjedését. A hatvanas-hetvenes évek Magyarországában nem engedték, hogy valaki kilógjon a „sormintából”. Mint egy pártember megfogalmazza Béresnének : „A te férjed példa – hogy nem kell mindenkinek beállnia a sorba”.

A hatóságok tevékenységéért börtönnel fenyegették, kuruzslás vádjával bírósági eljárást indítottak ellene de a kutató minden fenyegetés ellenére kiállt felfedezése mellett, és humánus, igazságkereső személyisége sokakat az ügy mellé állított. Ilyenek voltak például Kósa Ferenc, Sánta Ferenc, Illyés Gyula, Déry Tibor és a Béres József sorsát és találmányát egyaránt különös aggodalommal figyelő Kossuth-díjas költő, Nagy László. A költő Béres Józsefnek ajánlotta Elhúllt bolondok nyomán című versét, melyből erőt merített a rendszer által üldözött kutató.

Az izgalmas film Dr. Béres József kutatónak, a hatalommal szemben vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be. A kutató szerepében őszinte, megható alakítást nyújt a Jászai Mari-díjas Gáspár Tibor – akit casting nélkül választottak ki a szerepre, már a forgatókönyv írása közben -, de a többi szereplő is kiváló, éppúgy mint a kor hiteles ábrázolása. Mint Kabay Barna producer és társ-forgatókönyvíró fogalmazta:

“Nagyon fontos számomra, hogy ez a film a hatvanas évek óta felnőtt generációkat is megszólítsa. Azokat, akik keveset tudnak erről az időszakról, akik csak homályos sejtésekre, érzésekre támaszkodhatnak. Bízom benne, hogy A feltaláló valóban megérinti őket, és segít nekik eligazodni a múltban, megérteni nagyszüleiket, szüleiket, önmagukat. Közel érzem magamhoz Béres Józsefet, hiszen őt is az életöröm és a természetszeretet jellemezték, támaszt adva a legnehezebb időszakokban is.”

A film képi világa lenyűgöző (Csukás Sándor H.S.C). Az alkotást hetvenegy moziban mutatják be Magyarországon.

M. Koltai Judit

Bemutató: 2020. február 6.

Rendező: Gyöngyössy Bence

Producer: Kabay Barna

Főszereplők: Gáspár Tibor, Huszárik Kata, Székely B. Miklós, Hatházi András, Für Anikó, Seress Zoltán

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

*

Béres József 1920. február 7-én született a szabolcsi Záhonyban, agrármérnöki diplomáját 1965-ben, doktori címét 1968-ban szerezte. Munkásságát végül hivatalosan is elismerték, 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, majd 2002-ben a legrangosabb tudományos elismerést, a Széchenyi-díjat is átvehette.

*

“…amíg a vérem kereke jár

a szél amíg számat csiszolja

lesz a veszett ügynek bolondja…”

(részlet Nagy László: Elhúllt bolondok nyomán c. verséből)