10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál

Minden év március 20-a, azaz a frankofónia világnapja környékén számos ország rendez különféle eseményeket a francia nyelv tiszteletére. Magyarországon már 20 éve ünnepeljük a francia nyelvet egy hónapon keresztül. A legtöbb magyar középiskolás az angol és a német nyelv után a franciát tanulja.

A Frankofón hónap keretén belül, 2020. február 26. és március 7. között rendezik a Frankofón Filmnapok eseménysorozatát Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+Cinemában és a Francia Intézetben, de a filmek megtekinthetők lesznek tizennégy további magyarországi városban is – többek között Győrben, Debrecenben, Miskolcon és Pécsen. A fesztivált évről-évre nagyobb érdeklődés kíséri, tavaly tizenháromezer nézőt vonzott be.

A Filmnapok beharangozója:

A válogatás huszonhárom filmje Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból és Tunéziából érkezik.

A Frankofón filmnapokat Hirokazu Kore-eda japán rendező – aki előző filmjével 2018-ban elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját – Az Igazság című filmje nyitja meg, melyet a francia mozi nagyasszonyával, Catherine Deneuve-vel, Juliette Binoche-sal és Ethan Hawke-kal forgatott. A Deneuve által alakított francia színésznő önéletrajzának megjelenésére hazalátogat Amerikában élő lánya a családjával. A viszontlátás örömébe azonban üröm is vegyül, mivel a szöveg tele van ferdítésekkel, amit a lány nem nyel le szó nélkül.

Erőszakkal terhes, égető mai problémát mutat be a 2019-es Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri díját, illetve egy Oscar-jelölést begyűjtött Nyomorultak című film, mely Párizs egyik legproblémásabb negyedében játszódik, ahol sajátos „igazságszolgáltatás” működik. A békét leginkább a különféle bűnbandák tartják fenn. De elég egy szikra, és máris fellángol az erőszak.

A vetítések mellett közönségtalálkozók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek és kiállítások is várják az érdeklődőket.

M. Koltai Judit