Vizsgálja az olasz ügyészség, hogy Salvini pártja kapott-e pénzt az oroszoktól

Hivatalos ügyészi vizsgálat indult Olaszországban annak kiderítésére, hogy kapott-e illegális támogatást Moszkvától Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter Liga nevű pártja.

“Megvizsgáljuk az ügyet, hogy megnézzük: történt-e bűncselekmény” – mondta tegnap újságíróknak Francesco Greco milánói főügyész az Adnkronos olasz hírügynökség jelentése szerint. Az Adnkronoson kívül az ANSA olasz hírügynökség is beszámolt arról, hogy Greco hivatala egy lehetséges “nemzetközi korrupciós” bűncselekményt vizsgál, és már kihallgatásokat is tartottak.

A Buzzfeed szerdán arról számolt be, hogy Gianluca Savoini, Salvini korábbi szóvivője illegális finanszírozásról szóló megállapodásokról folytatott megbeszéléseket orosz tisztségviselőkkel. A Buzzfeed állítása szerint birtokában van egy felvétel egy október 18-i moszkvai, Savoini és öt másik – két olasz és három orosz -, meg nem nevezett ember közötti találkozóról. Salvini akkor Moszkvában tartózkodott.

A felvétel tanúsága szerint a résztvevők egy olyan üzletről tárgyaltak, amelynek lényege az volt, hogy Salvini pártja 4 százalékot kapna az ENI olasz energiacégnek eladott orosz kőolaj árából, több tízmillió dollár értékben. A cikk szerint ez azonban csak álca volt, így próbáltak orosz pénzt juttatni a Ligának. Savoini a felvételen név szerint említi Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is. (A hangfelvétel angol leirata itt olvasható.)

Salvini a Facebookon tagadta, hogy pénzt kapott Moszkvától, majd fogadkozott, hogy beperli a Buzzfeedet.

Az olasz miniszterelnök-helyettes híres oroszbarát, aki többször is csodálattal beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökről, és elítélte az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókat. A tavaly óta hatalmon lévő, az olasz közvélemény-kutatásokat jelenleg vezető Liga pártnak hivatalos együttműködési megállapodása van az oroszországi politikát uraló Egységes Oroszország nevű párttal. (MTI, hvg.hu)