Vihart kavartak von der Leyen biztosi jelölései

A Fidesz üdvözölte, az ellenzéki pártok a Jobbik kivételével kritizálták, hogy Trócsányi Lászlót a bővítéspolitikai portfólióval bízná meg Ursula von der Leyen. A megválasztott bizottsági elnök jelöltjeit az Európai Parlament szakbizottságaiban hallgatják meg, majd az EP szavaz az egész bizottságról. A legnagyobb vihart nem a magyar, hanem a görög jelölt kavarta.

Igaz, a volt bizottsági szóvivő Margarítisz Szkínászt nem a személye, vagy kormánya miatt támadták. A kritikusok szerint az európai „életmód” védelméért elnevezéssel volt problémájuk. A portfólióhoz tartozik többek közt a bevándorlás témaköre, ezért sokan szélsőjobboldali eszmeiséget emlegettek a funkció neve miatt.

Fidesz-KDNP: az egyik legfontosabb biztosi portfóliót kapta Trócsányi László

A bővítéspolitika uniós biztosi portfóliója évtizedek óta a mindenkori Bizottság egyik legnagyobb súllyal rendelkező posztja. Magyarország a kezdetektől fogva az élen járt az uniós bővítés támogatásában, Horvátország csatlakozásának egyik legfontosabb szövetségese volt. Jelenleg a magyar kormány kiemelt céljai közé tartozik a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja. Meggyőződésünk szerint a bővítés révén alakulhat ki Európa tényleges újraegyesítése – írta a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja.

Donáth Anna: Trócsányi jelölése a bővítési portfólió élére egy rossz vicc, ellene fogunk szavazni

Nem kerülhet az Európai Unió kormányába, pláne egy ilyen fontos pozícióba egy olyan miniszter, aki büszkén épített egy olyan rendszert, ami a legtöbb európai alapértéknek ellentmond. Egy olyan rendszert, amely sokkal inkább hasonlít az orosz rendszerhez, mint egy európai államéhoz. Egy olyan rendszert, aminek egyik fő célja az európai adófizetők pénzének magánvagyonná alakítása – a pénzt a miniszterelnök legszűkebb környezetében, elsősorban a családja közelében tartása – írta a Momentum EP-képviselője.

Trócsányi nem csak egy egyszerű fideszes: azok közül való, akik nem csak nézték, hanem aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországot ma sokkal kevésbé tekintsék európai országnak, mint korábban – fogalmazott a politikus, és közölte, hogy a fideszes jelölt ellen fog szavazni, és erre kéri majd frakciójának a liberális centrista Renew Europe-nak a tagjait is.

Ujhelyi István: nem fogom megszavazni az Európai Bizottságot

Elvi okokból nem fogok megszavazni egy olyan Európai Bizottságot, amelyben az illiberális állam jogi főépítésze bármilyen pozíciót kaphat – erősítette meg korábban közölt álláspontját a Facebokon az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi hozzátette, hogy megerősítést nyert a korábbi döntése, hogy nem támogatta Ursula von der Leyen elnöki kinevezését sem.

Az pedig önmagában vicc, hogy egy jogállamiságot lebontó, EU-ellenes párt uniós biztosa fogja számon kérni a csatlakozni akaró országoktól a jogállamiságot és az európai értékeket – fogalmazott a politikus.

DK: Trócsányi minden uniós biztosi pozícióra alkalmatlan

A DK álláspontja szerint Trócsányi László, Orbán minden demokrácia- és jogállamellenes törekvését kiszolgáló igazságügyminisztereként alkalmatlan arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen. Mivel a Bizottság elnökének nincs lehetősége megválogatni az uniós biztosokat – hiszen a tagállamok jelölik őket – ezért Ursula von der Leyennek nem volt más választása, mint hogy a leggyengébb biztosi posztok egyikét adja Orbán emberének. Uniós bővítés nincs napirenden, ezért a bővítési biztosi poszt befolyása rendkívül csekély. Míg a cseh, a szlovák és a horvát kormány jelöltje európai bizottsági alelnöki posztot kap, a lengyel jelölt pedig az egyik legfontosabb területet fogja irányítani, addig Orbán jelöltjének csak ez jutott – mindez jól mutatja Orbán EU- belüli “befolyását”.

A DK EP-képviselői mindent megtesznek azért, hogy Trócsányi László ne lehessen az Európai Bizottság tagja, mert az egész Európa, benne Magyarország szégyene lenne.

Kritikus szakértők bírálták Ursula von der Leyen döntését

A Balkan Insight több, a Nyugat-Balkánnal foglalkozó szakértőt is idézett Trócsányi jelöléséről. Volt, aki azért kritizálta a volt igazságügyminisztert, mert Orbán Viktor hűséges emberei közt tartják számon, és hogy igazságügyminiszter volt akkor, mikor a kritikusok szerint a magyar kormány azon dolgozott, hogy aláássa a fékek és ellensúlyok rendszerét.

A jogállamiság az egyik alappillére az EU bővítéspolitikájanak, mit csinál Von der Leyen? Kinevezi az “építészét” a jogállamiság szisztematikus aláaknázásának – tette fel a kérdést a Twitteren a londoni Middlesex egyetemen európai jogot tanító Laurent Pech.

Laurent Pech@ProfPech

is one of key pillars of EU enlargement policy & what does @vonderleyen do? Appoint key architect behind systemic undermining of in Hungary which led EP to trigger & @EPP to suspend Orban’s party as “we cannot compromise” when it comes to RoL… https://twitter.com/eszterz/status/1171368451807612928 

Eszter Zalan@eszterz

Hungarian commissioner nominee @trocsanyi getting #enlargement portfolio in @vonderleyen commission, as Orban government had wanted already 5 years ago and this time too

24 people are talking about this

A lap idézi a Human Rights Watch EU-val foglalkozó részlegének igazgatóját Lotte Leichet is, aki szerint botrányos Trócsányi jelölése, egy sértés az EU alapvető értékeivel szemben.

Lotte Leicht

@LotteLeicht1

The nomination of ‘s László Trócsányi to Commissioner in charge of enlargement is outrageous & frankly an insult to core EU values.

If Hungary applied today it wouldn’t meet the basic human rights & rule of law criteria for EU membership. needs to respond! https://twitter.com/EU_Commission/status/1171368195086856193 

European Commission 🇪🇺

@EU_Commission

The distribution of portfolios to Commissioners-designate.#vdLcommission #EUstrivesformore

Learn more → https://europa.eu/!by34Tn 

View image on Twitter
40 people are talking about this

A lap idéz két olyan szakembert, aki szerint a jelölés mögött az áll, hogy arra számít von der Leyen, hogy Trócsányit leszavazzák.

Weber : üdvözlöm ezt a kiegyensúlyozott bizottságot

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje, akinek végül be kellett érni azzal, hogy továbbra is vezetheti a kereszténydemokrata frakciót az Európai Parlamentben a 9 néppárti bizottsági tagról posztolt montázst a Twitteren.

Manfred Weber

@ManfredWeber

I welcome this well-balanced of @vonderleyen. The @EPPGroup’s priority, and that of a strong team of @EPP candidate commissioners, is to bring Europe closer to the people and deliver a in the interest of European citizens.

View image on Twitter
75 people are talking about this

A kiegyensúlyozottságot sokan üdvözölték, viszont volt, aki szerint a “megfelelő emberek” kiválasztása lenne a cél, nem a kiegyensúlyozottság, mások pedig azt rótták fel, hogy annyira nem kiegyensúlyozott az összetétel, mindegyik biztos fehér.

A legtöbb rasszizmust emlegető kritika a görög Margarítisz Szkínászt érte, egészen pontosan nem a volt bizottsági szóvivő személyével volt gondjuk, hanem a posztjának az elnevezésével. Sokak szerint szélsőjobboldali, fasiszta eszmékre emlékeztet az, hogy von der Leyen a bizottságában a többek közt a bevándorlással is foglalkozó biztost az európai életmód védelméért felelős alelnöknek nevezte.

Az Európai Szakszervezetek Szövetsége szélsőjobboldali szlogennek minősítette az elnevezést.

EUROPEAN TRADE UNION

@etuc_ces

Why has an @EU_Commission VP got a job title ‘protect our way of life’? It’s a far-right slogan! And why are is migration in this portfolio? We need protection for our democracy, against climate change etc – not against migrants! @vonderleyen

View image on Twitter
See EUROPEAN TRADE UNION’s other Tweets

A német Ska Keller, a Zöldek elnöke pedig félelmetesnek minősítette, hogy egy ilyen elnevezésű portfólió alatt egyesítették a bevándorlást és a határvédelmet. (Euronews)

Kapcsolódó: Ursula von der Leyen nyilvánosságra hozta a biztosjelöltek névsorát

(Kiemelt kép: Ursula von der Leyen – MTI/Koszticsák Szilárd)