Trump szerint teljes kudarc az ellene folytatott vizsgálat

Világos, hogy a vizsgálat nevetséges kacsa volt – így reagált Donald Trump amerikai elnök Robert Mueller volt különleges ügyész képviselőházi meghallgatására, teljes kudarcként értékelve az oroszokkal való összejátszás gyanújával ellene lefolytatott vizsgálatot.

Mueller a meghallgatáson az általa vezetett vizsgálat áprilisban közzétett jelentésével kapcsolatban azt mondta: az orosz kormány szisztematikus módon beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba, de nem találtak a vádemeléshez elegendő bizonyítékot Trump kampánystábjának az oroszokkal való összejátszására, ahogy arra sem, hogy az elnök akadályozta volna a vizsgálatot. Mindazonáltal nem mentették fel Trumpot ennek vádja alól.

Az elnök egy nyugat-virginiai kampányrendezvényre indulva nyilatkozott újságíróknak. Utalva a demokraták azon vádjára, hogy ő vagy 2016-os kampánystábjának munkatársai összejátszottak oroszokkal a választási győzelem érdekében, Trump azt hangoztatta: a demokratáknak “eddig sem volt semmijük, ezután még a semminél is kevesebbjük van”.

Trump szerint Mueller “rémes munkát” végzett

Megismételte, hogy hosszú időn keresztül “boszorkányüldözés” folyt ellene. Úgy vélte, hogy ez most már “mindenki számára világos”. A republikánusoknak “jó napjuk volt”, fogalmazott, a demokraták számára viszont “lesújtó napnak” nevezte a meghallgatás napját. Hozzáfűzte: ez a meghallgatás nagyon is kárukra lesz a 2020-as elnökválasztáson. A Demokrata Párt “romokban hever” – mondta.

Leszögezte azt is: nem hiszi, hogy vádat emelhetnek ellene az elnöki mandátuma lejárta után, mert semmi rosszat nem tett. Ezzel arra utalt, hogy a meghallgatáson az egyik demokrata párti képviselő megkérdezte Muellert: a vizsgálat megállapításai alapján lehet-e majd vádat emelni Trump ellen hivatali idejének lejárta után, amire Mueller igenlő választ adott.

Az elnök, aki Mueller nyolc órán keresztül tartó meghallgatását folyamatosan Twitteren kommentálta, rögtön a meghallgatás befejezése után mikroblogjában azt írta: “nagy erő az igazság”. Majd egy következő bejegyzésben az őt mindig bíráló filmrendező, Michael Moore Twitter-bejegyzését közölte újra. Moore így minősítette Muellert és szereplését: a volt különleges ügyész “törékeny öregember, aki képtelen emlékezni dolgokra, összezavarodik, nem hajlandó válaszolni lényegi kérdésekre”.

A demokraták folytatják a vizsgálódást

A Demokrata Párt vezető képviselőházi politikusai szerdán este sajtóértekezletet tartottak. Nancy Pelosi házelnök elkerülte az egyenes választ arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy vajon a képviselőház megindítja-e az elnök alkotmányos felmentésére irányuló eljárást (impeachment). “Még mindig van néhány jelentős ügyünk a bíróságokon (…) És a bíróságokon fogunk megküzdeni az elnökkel” – mondta.

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke a sajtótájékoztatón ugyanakkor arról beszélt: a bizottság bírósághoz fordul, hogy hozzáférhessen a Mueller-jelentés egészéhez, és büntetés terhe mellett beidézi Donald McGahnt, a Fehér Ház volt jogi tanácsadóját is. Ennek konkrét okát nem fejtette ki, de “nagyon fontosnak” nevezte McGahn meghallgatását. Nadler egyébként már korábban is beidézte McGahnt, aki azonban a Fehér Ház tanácsára nem jelent meg a képviselőházi bizottság előtt.

Adam Schiff, kaliforniai demokrata képviselő a hírszerzési bizottság vezetője azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak erősítenie kell önnön védelmét a 2020-as választások idejére, mert az oroszok szerinte is beavatkoznak majd a következő elnökválasztás folyamatába. A meghallgatáson Robert Mueller kérdésre válaszolva leszögezte, arra számít, hogy az oroszok ezúttal is beavatkoznak, megpróbálják befolyásolni a választást.

A Demokrata Országos Bizottság (DNC) elnöke, Tom Perez, a Fox televíziónak szerdán este azt nyilatkozta: a képviselőháznak folytatnia kell a vizsgálódást.

Trump megvétózta a Szaúd-Arábiának és az emírségeknek történő fegyvereladást tiltását

Donald Trump amerikai elnök megvétózta a Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek történő fegyvereladások tiltásáról hozott kongresszusi határozatokat.

Az elnök – korábbi ígéretéhez híven – azzal az indoklással vétózta meg a kongresszus mindkét háza által elfogadott határozatokat, hogy a fegyvereladások felfüggesztése “rosszul kigondolt erőfeszítés” az Egyesült Államok számára fontos partneri kapcsolatok aláásására.

A kongresszusnak megküldött nyilatkozatában Donald Trump leszögezte: az összesen három határozat – amellett, hogy árt Washington fontos kapcsolatrendszerének – “meggyengíti az Egyesült Államok globális versenyképességét”. Hangsúlyozta továbbá, hogy a fegyvereladások korlátozása ártana a jemeni háború lezárását célzó erőfeszítéseknek is.

A képviselőház a múlt héten, a republikánus többségű szenátus pedig még júniusban fogadta el a határozatokat a két közel-keleti szövetségesnek szánt fegyvereladások megtiltásáról. A szenátusban republikánus politikusok is csatlakoztak a határozatokat megszavazó demokratákhoz. Indoklásuk szerint azért tiltanák meg a fegyvereladást, mert Rijád az amerikai fegyvereket használja a civilek ellen a jemeni háborúban. Mindkét párt politikusai érvként hozták fel a Hasogdzsi-ügy tisztázatlanságát is.

Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságírót tavaly októberben gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli képviseletén, mint azóta kiderült, a szaúdi trónörököshöz közelálló tanácsadók irányításával. Szaúd-Arábiában vizsgálat folyik az ügyben, ítéletek is születtek, de Mohamed bin Szalmán trónörökös felelősségét hivatalosan nem vetették fel.

A kormányzat májusban hagyta jóvá a mintegy nyolcmilliárd dollár értékű fegyvereladásokról szóló döntést, mégpedig arra a ritkán alkalmazott törvénycikkelyre – a “sürgősségi felhatalmazásra” – hivatkozva, amely lehetővé teszi az elnöknek, hogy a kongresszus megkerülésével döntsön fegyvereladásokról. Trump az iráni fenyegetésre hivatkozva indokolta a sürgős döntést.

A törvényhozók már májusban jelezték: a kongresszus hatalmának korlátozásaként értékelik a Fehér Ház lépését, és annak ellenére, hogy az elnök kilátásba helyezte vétóját, mind a képviselőház, mind a szenátus elfogadta a fegyvereladásokat tiltó határozatokat.

Egyébként 22 különböző üzleti szerződésről van szó, amelynek keretében egyebek közt precíziós irányítású rakétákat szállítanak majd Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek. A fegyvervásárlási üzletnek részese Jordánia is. (MTI)