Terrortámadás Halléban

Terrortámadás érte a németországi Halle egyik zsinagógáját, melynek során két ember meghalt, ketten megsebesültek. A támadás nem sokkal dél után történt, 12 óra 14 perckor, amikor egy terepszínű ruhát, maszkot és acélsisakot viselő fegyveres hanggránátot hajított egy kebabos üzletre majd puskával be is lőtt, az egyik áldozat ekkor vesztette életét.
Ezalatt egy másik, hasonlóan öltözött társa megpróbált behatolni a közeli zsinagógába, sorozatlövő fegyverből és puskából egyaránt tüzet nyitott a bejáratra, ám nem járt sikerrel. Ezek után több gránátot hajított a közeli zsidó temető bejáratára – a szemtanúk szerint ekkor halt meg a második áldozat, egy fiatal lány, aki a villamosmegálló felől érkezett oda. A támadók menekülésbe kezdtek, bár pontos számukról nincs tudomásunk, de mindenképpen többen kellett legyenek kettőnél, ugyanis egyiküket a hajsza során elfogták, másikukat egyes források szerint lelőtték, ám a hallei rendőrség információi szerint egy harmadik feljuthatott a Lipcsébe tartó vonatra (ezután lezárták a hallei pályaudvart és leállították a vasúti közlekedést is a térségben). A menekülők először egy szürke gépkocsit használtak, melyről a CNN megtudta, hogy Euskirchenben, Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták, 424 kilométerre Hallétól.

A fegyveresek Lipcse felé tartva Wiedersdorfban elraboltak egy taxit, súlyosan megsebesítve a sofőrt, valamivel könnyebben hölgyutasát – a vezetőt mentőhelikopter szállította a kórházba, az utast mentőautó, a sofőr életéért még küzdenek az orvosok.

A támadók többféle fegyvert használtak. Az egyiknél egy eredetileg csak riasztó patronok használatára alkalmas, feltehetően utólag átalakított PPSH géppisztoly is volt (ehhez hasonlót használtak a szovjet katonák a második világháborúban).


Halléban mindenkit felszólítottak, hogy maradjon otthon vagy húzódjon biztonságos helyre, és minden elérhető rendőri erőt a városba vezényeltek.

A menekülő fegyveresek a taxival menekültek tovább az A9-es autópályán és a B91-es úton Zeitz felé, de autójukkal karamboloztak, ekkor sikerült elfogni egyiküket. Másikuk továbbra is szökésben van.

Meg nem erősített hírek beszélnek egy túszejtési kísérletről is Halle déli részén, az EDEKA-áruházban, de ezeket a rendőrség megcáfolta.A terrortámadás antiszemita jellege kétségbevonhatatlan, azonban, mivel egy török kebabos boltot is megtámadtak, erősen valószínűsíthető, hogy nem iszlám fanatikusokról, hanem európai neonácikról van szó, bár jelen pillanatban semmiféle hivatalos híradás nem szól a támadók politikai vagy másféle hovatartozásáról, sőt, személyazonosságukról sem. Mindenesetre a drezdai és lipcsei zsinagógák rendőri védelmét megerősítették.

Történt pedig mindez Jom Kippur idején, mely a zsidó vallás egyik legszentebb napja. Ilyenkor még a vallásukat csak alkalmilag vagy ritkán gyakorlók is ellátogatnak a zsinagógába, a terroristák épp ezért időzíthették pont mára az akciót: valószínűleg abban reménykedhettek, hogy ezen a napon több áldozatuk lehet, mint máskor. És valóban: a megtámadott hallei zsinagógában épp hetven-nyolcvan fő tartózkodott, ha bejutottak volna, tömegmészárlásra kerülhetett volna sor… azonban a zsinagóga biztonságáról gondoskodó erők „ellenálltak a támadásnak” – fogalmazott Max Privorotzki, a hallei zsidó közösség vezetője.

A német szövetségi ügyészség egyik szóvivője közölte: az eddigi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a támadásnak szélsőjobboldali háttere van.

António Guterres, az ENSZ főtitkára határozott szavakkal ítélte el a terrorcselekményt. Nyilatkozatában a történteket „az antiszemitizmus újabb tragikus demonstrációjának” nevezte – „amelyet Yom Kippur szent napján követtek el – és amely ellen a legnagyobb határozottsággal kell harcolni.” A főtitkár mély részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, a kormánynak és az áldozatok honfitársainak. Gyors gyógyulást kívánt a támadásban megsebesült személyeknek. Ebben az összefüggésben a főtitkár emlékeztetett az Egyesült Nemzetek vallási helyek védelméről szóló cselekvési tervére, és felszólította a kormányokat, hogy támogassák ezt a tervet. Az istentiszteleti házaknak a világ minden táján biztonságos menedéknek kell lenniük, az elmélyülés és a béke házainak, nem pedig a vérontás és a terror helyszíneinek – zárta szavait.

A német külügyminiszter, Heiko Maas twitter-bejegyzésében szintén hasonlóan nyilatkozott:

Mindannyiunknak harcolnunk kell az antiszemitizmus ellen hazánkban. Gondolataim a halottakkal és megsebesültekkel, rokonukkal és a rendőrséggel vannak a nehéz órákban.”

Szerkesztőségünk ez úton szeretné szintén kifejezni részvétét és együttérzését az áldozatok családtagjainak, valamint gyógyulást kívánunk a sebesülteknek – a támadóknak pedig igazságos bírósági tárgyalást és a törvény teljes szigorával kimondott ítéletet.

Bárkik is legyenek.

Frissítés: Az elfogott támadóról a Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja: egy fehér bőrű németről van szó. Az ügy szálai a németországi Szász-Anhalt tartományban található Burgenlandkreisbe vezetnek.

Szele Tamás

(Fotók: AFP-BBC)