Szele Tamás: Szurkov és a meditáció

Mikor kilenc napja hírét vettük a moszkvai politikai rendszerben várható változásoknak, bizony hittük is meg nem is, hogy mozdul ott valami. Láttunk már cselszövést a Kremlben épp eleget, még most sem állíthatjuk, hogy nem azzal van dolgunk. Azonban valami mégis nagyon történik Moszkvában: lemondott Vlagyiszlav Szurkov!

Na bumm, mondaná bárki, de ki az a Vlagyiszlav Szurkov? Nem más, kérem, mint a putyini rendszer főideológusa és alappillére, nagy részben ő találta ki és ő is üzemeltette az egészet, mindenestől. Különös figura volt, művelt és teljesen gátlástalan, ráadásul nem is Szurkovként született – az eredeti neve Dudajev volt, csak megváltoztatta, mikor politikai pályára lépett, mert így hívták 1996-ig Csecsenföld elnökét is, akit egy telefonjának jeleire állított orosz rakéta ölt meg. Nem lett volna szerencsés ezzel a névvel indulni a moszkvai politikában. Szurkovnak az édesapja volt csecsen, édesanyja orosz. Minket érdekelhet, hogy sorkatonai szolgálatát a 80-as évek második felében a hivatalos életrajza szerint Magyarországon töltötte, de más források szerint a katonai felderítés alkalmazásában volt, ki tudja hol. A 90-es években Mihail Hodorkovszkij bankjainak volt PR-osa, majd 1999-ben állami szolgálatba szegődött.És ezen a téren nyugodtan mondhatjuk maradandót, de legalábbis nehezen felejthetőt alakított. Ő fogalmazta meg ugyanis a „szuverén”, más néven „irányított” demokrácia elméletét, ami maga a putyinizmus ideológiája, és az a lényege, hogy habár a rendszer a polgári demokrácia egyes elemeit megtartja, nincs valódi verseny a politikai pártok között, valamint az összes állami intézményt szigorú kormányellenőrzés alatt tartják.

Jé, nem ismerős valahonnan?

Ha Szurkov csak ennyit talált volna fel, már akkor is belekerül az orosz történelemkönyvekbe. De tett ő ennél többet, sokkal többet is. Feltalálta a Káoszgépet (bár ez az elnevezés tőlem származik), az államilag kontrollált információs bizonytalanságot. Ez garantálja, hogy az orosz választó mindenképpen a kormányhoz (de főleg Putyinhoz) forduljon, ha nyugalomra, biztonságra vágyik. A kavargó álhírek forgatagában – ezek alkalmazását Szurkov vezette be – bárki bármikor lehet liliomos szűz, ezüst páncélos Grál-lovag, emberevő sátánista vagy gyilkos útonálló, ugyanis semmi sem állandó, nincsenek tények, nincs bizonyosság, csak vélemény és hit van: valakinek vagy valaminek a minőségét nem a valós tulajdonságai döntik el, hanem az, mit hisznek el róla. És hányan. Az információáradat befogadói ne mérlegeljenek, hanem fogadják el, amit kapnak: nyilván azt fogják elfogadni, amit többször hallanak egybehangzóan. A propagandagépezet leglényegesebb eleme a Káoszgép, az államilag tűrt-támogatott álmédia, ami összevissza, értelmezhetetlen, szenzációs, elbizonytalanító tartalmakat, álhíreket ont magából, így aztán az olvasó belefárad a bonyolult igazság fáradságos keresésébe, és elfogadja a koherensen fogalmazó kormánymédia hazugságait, ugyanis azokat legalább érti.
Szurkov álellenzéki pártokat alapított és szüntetett meg Oroszországban pillanatnyi érdekek mentén, tulajdonképpen egy globális méretű Kerényi Imreként rendezte a rendszer politikáját, ami így már tényleg nem más, mint egy valóságshow a tömegek számára.

Kavargó káoszt teremtett, és megmutatja benne az egyetlen biztos pontot – Putyint.

Goebbels kisinas sem lehetett volna mellette.

Szurkov viharos örvényekbe dobta az alanyát, aztán mentőövet mutatott neki, amin Putyin neve állt. Nem dobta oda azt a mentőövet, ugyanis nem a kimentés volt a cél, hanem az alany benntartása a kavargó árban, de úgy, hogy higgyen benne: egyedül Putyin segíthet rajta, egyedül ő a stabilitás.

Más országokban persze más a Nagy Megmentő. Bármilyen nevet fel lehet írni bármilyen mentőövre. Olyanra főleg, ami nincs.

Marionett-színház ez, amiben a néző a bábu, őt mozgatják a zsinórokon keresztül.

Tavaly február elején a Nyezaviszimaja Gazeta hasábjain még a putyini rendszer legalább száz éves fennállását jósolta – a rendszer különben vígan fennmaradhat, csak kérdés, ki fogja működtetni, és nem rogyik-e térdre feltalálója, üzemeltetője nélkül? Szurkovnak mindenesetre egy évig sem tartott ez a dicső évszázad.
Alig pár napja olvashattuk a Kijevben született brit író és producer, Peter Pomerantsev véleményét erről a nagy mágusról, mely szerint:

„Egyet tapsol, és feltűnik egy új politikai párt. Még egyet tapsol, és létrehozza a Nashit, a Hitlerjugend orosz megfelelőjét, akiket utcai harcokra képeztek ki demokráciapárti tüntetők ellen, és akik a nem elég hazafias szerzők könyveit égetik a Vörös téren. Hetente egyszer találkozik a tévécsatornák vezetőivel a Kremlben, és utasítja őket, kit kell megtámadni és kit kell megvédeni, kit engednek be a stúdiókba, ki van kitiltva, és hogyan kell bemutatni az elnököt.”

És ez a Szurkov jelentette be teljesen váratlanul, miszerint önként távozik hivatalából.

Miért teszi?

Nem árulja el. Azt üzente, hogy most meditálni megy, és csak egy hónap múlva válaszol a kérdésekre.

A miértet egy hónapig csak találhatni tudjuk, de lehet, hogy akkor sem derül ki: egyáltalán nem bizonyos, hogy Szurkov elevenen visszatér a nyilvánosságba, amint voltaképpen az sem bizonyos, hogy most eleven, mivel lemondása óta senki sem látta. Vagy meditál, vagy nem. És meditáció közben vagy utána is hátba lőheti magát huszonháromszor egy mérgezett kötéllel a Kreml fokán.

Lehet, hogy ezzel a lépéssel az a célja, hogy megmutassa: az államgépezet nélküle működésképtelen – de az is lehet, hogy más okokból van akadályoztatva.

Egy hónap múlva kiderül.

És az is kiderül, a putyini állam kibírja-e a kormányváltást, az alkotmányos reformokat és Szurkov hiányát így együtt.

Mindenképpen, az olginói álhír-központban most megkönnyezik a Mestert, az is bizonyos.

A többit pedig meglátjuk egy hónap múlva.

Teljes felelősséggel csak annyit állíthatunk: Moszkvában zajlik valami, de nagyon.

Azt azonban, hogy micsoda: nem tudjuk.

Bármi lehet.

Akár még semmi is.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!