Szele Tamás: Qanon Magyarországon

Végre megjött hozzánk is, nem csak a művelt Nyugat élvezheti a hülyeségnek ezt a Csimborasszóját, most már magyarul is elérhető, minden bizonnyal sok naiv és rémmesékre vágyó lélek örömére.

Itt a magyar Qanon-csoport, és nem kétlem, hogy sok felhőtlen pillanatot szereznek majd nekünk, mármint azoknak, akik nem azért olvasgatjuk a tartalmaikat, hogy elhiggyük azt a rengeteg őrültséget, amit összehordanak, hanem annak példájaként, mi minden szamárságot képes kitalálni a csodálatos emberi elme. Hogy minek van ez nekünk, az kicsit homályos, ugyanis a Qanon-konteó kifejezetten az Egyesült Államok számára készült, és szinte kizárólag Donald Trump kampánycéljait szolgálja, de úgy látszik, valamiért megéri magyar nyelven is fenntartani egy ilyen klubot.
Aminek a hivatalos neve „Qanon Q+ Magyarország és a Nagy Ébredés Official WWG1WGA”. A rövidítéseket meg sem próbálom értelmezni, ahhoz harmincharmadik szintű, fekete öves alufólia-sisakos mesternek kéne lennem, de először is tisztázzuk, ki is ez a Qanon.

Azt senki sem tudja. Valószínűleg mint személy, nem is létezik. De a követői szerint vagy Donald Trump, vagy valamelyik kedves családtagja, esetleg viszont nem ők, hanem más vagy mások. Talán Steve Bannon. Talán más. Mindenképpen, Q saját állítása szerint olyan személy, akinek „Q szintű”, tehát az elnökénél is magasabb hozzáférése van az államtitkokhoz.

Mondjuk ez az Egyesült Államokban kissé nehezen megoldható, jogi lehetőség nem nagyon van rá, fizikai viszont igen, hiszen nem minden elnök ért mindenhez, mondjuk a genetikai kutatásokat vagy a húrelméletet Trumpnak hiába is magyaráznánk, így az valószínű, hogy van ember, aki többet tud egyes államtitkokról az elnöknél. Különben a Q szintű hozzáférés nem is erre vonatkozik: eredetileg így nevezik a legmagasabb szintű hozzáférés kódját az amerikai atomarzenált is felügyelő energetikai minisztériumnál. Ezért is lett ennek a titokzatos személynek – ha ugyan egy személy – Q a neve a közösségi oldalakon.

Q magát egyszerűen csak „hazafinak” nevezi, aki az elnök megbízásából „szivárogtat ki apró információmorzsákat”, aki ezeket összerakja, megkapja az egész kenyeret. Ezért nevezik magukat a Q-hívők pékeknek. Arra még később rátérünk, hogy kicsoda is Q, most azt nézzük, mit mond?Borzalmas marhaságokat. A korábbi állás szerint azt, hogy az Egyesült Államokat és az egész bolygót elmebeteg, kannibál pedofilok összeesküvése irányítja, akik minden hatalmi központot és ágat a kezükben tartanak, kivéve az Egyesült Államok hadseregét. Az valahogy kimaradt nekik. A hadsereg kérte fel Trump elnököt, hogy induljon a választásokon, amiket meg is nyert, ámde most megjátssza a bolondot, hogy ne tűnjön fel a pedofil kannibáloknak, milyen okos is ő, és míg látszólag őrültségeket művel, a háttérben a pedofilok vezetőinek letartóztatását készíti elő. A Mueller-bizottság Q szerint nem Trump ellen vizsgálódott, az csak a legenda, valójában Barack Obama és Hillary Clinton körül szorul a hurok, és már csak napok kérdése, hogy rács mögé kerüljenek. Mondjuk elég rég óta napok kérdése, de senki sem mondta, főleg Q nem, hány napról van szó. Ezen kívül Angela Merkel Adolf Hitler unokája, a Las Vegas-i mészárlást a Clintonok szervezték, és a célja Mohammad Bin Salman szaúdi trónörökös meggyilkolása volt, szóval tombol a paranoia.

Lehetett ezt idén, a kampányban fokozni? Hogyne lehetett volna, annak, aki eljut az Igazságon túlra, kevés dolog lehetetlen. A legújabb ostobaság szerint ezek a letartóztatások már meg is történtek, és a különböző politikusok, valamint hírességek helyett a klónjaikat láthatjuk, illetve olyan embereket, akiket plasztikai műtétekkel tettek hozzájuk hasonlókká, így lett Melinda Gates a hat éve halott Robin Williamsből. Ettől még a kannibalizmus zavartalanul folyik, Németországban ember-mészárszékek nyílnak (egy sok évvel ezelőtti paródiát vettek szó szerint), az eltűnt gyermekekből és szüzekből egy „adrenochrome” nevű elixír készül, vagyis hát a vérükből, ami megfiatalítja a gazdagokat, és a föld alatt óriási bázisokon folyik a harc a gonosz gyíkemberek és a jó földönkívüliek között, attól vannak a földrengések. De valahogy az elrabolt gyermekeket és szüzeket is ott tartják fogva, viszont mégsem Ashtar parancsnok földön kívüli angyalai fogják megmenteni az emberiséget, hanem Donald Trump, személyesen. És mindezt a Melanie Trump ruháján található ábrákból lehet kiolvasni.

Napestig folytathatnám, ugyanis a magyar qanonizmus abban különbözik az eredeti, amerikaitól, hogy sokkal szinkretikusabb, gazdagodik a helyi folklórral, beleszivárognak európai és orosz elemek is (bár mondjuk valószínű, hogy ez az egész orosz találmány volt, mikor elkezdték), és sokkal több indulat fűti: hiába, nálunk nem hidegvérű angolszászok élnek. Stilárisan és néprajzi szempontból az „adrenochrome” semmiben sem különbözik a középkori vérvádtól, maximum más kifejezést használnak rá, de a lényege azonos: sőt, a történet antiszemita jellege is megmaradt, az „elixír” kifejlesztését ugyanis hol a Rothschildoknak, hol a Rockefellereknek tulajdonítják.

Az senkit se zavarjon, hogy ilyen anyag egyébként létezik, és elég drága is, mivel az adrenalin oxidációja során keletkezik – egyes esetekben vérzéscsillapításra használja az orvostudomány. Nem elixír, sőt, még csak nem is különösebben gyógyhatású valami.

De értsük meg: ez nem fontos. Erre ráfoghatja bármelyik hazug, hogy hazugság, ugyanis a konteó-hívők már régen tudják, hogy az az igaz, amit ők elhisznek, és annál igazabb lesz – bár csak az ő világukban – minél több emberrel tudják elhitetni. Nem ártatlan szellemi játék ez, nem vita „elképzelésekről”, „elméletekről” – aki elhiszi ezt a rengeteg sületlenséget (bár nem egyszerre szokás elhinni, hanem szépen, fokozatosan) az rövidesen 5G-tornyokat fog gyújtogatni vagy kannibálnak gondolt hírességekre lövöldözik majd.


Mit mond Qanon?

A legképtelenebb, legundorítóbb vádakat mondja.

Kiket vádol?

Bárkit, aki ismert és nem Donald Trump. Ezen kívül bárkit, aki tagja valamilyen, nem többségi közösségnek, csoportnak, felekezetnek, bárminek.

Miért mondja?

No, ez a jó kérdés, a cui prodest, ugyanis azt figyelhetjük meg, hogy a Qanon-mozgalom fő célja tényleg Donald Trump újraválasztása, azonban ez a mozgalom nem egységes. Épp, mert a kiötlői egy tető alá akarták hozni az összes korábbi konteót, így került belé például a már 1952 óta keringő Ashtar-legenda, az 1980-as évek gyíkemberei vagy a cári Ohrana és az Inkvizíció eszköztárából ismert vérvád, sőt, a vadonatúj 5G-covid 19-elmélet egyaránt, ezek a nem ritkán egymásnak is ellentmondó ostobaságok az elnökválasztás után vagy szét fogják feszíteni az egyre divatosabb, a CNN szerint az Egyesült Államokban más a mainstreamhez tartozó qanonizmust, vagy ha rosszabbul járunk: magát az Egyesült Államok rendszerét feszítik szét, ami amúgy is erősen rogyadozik mostanság, és akkor viszont már messze nem azon fogunk vitatkozni, melyik szobrot szabad ledönteni és melyiket nem, akkor már a világ sorsa kerül veszélybe.

Értem én, hogy Trump minden áron elnök akar maradni, azért támogatja ezt az ostobaságot is (pontosabban: azért nem lép fel ellene). Tulajdonképpen ez maradt a legutolsó, még használható fegyver a megválasztását biztosító alt-right arzenálból, érthető, hogy ragaszkodik hozzá.

Csak az nem mindegy, minek az elnöke lesz. Egy virágzó demokráciának vagy Mad Max posztapokaliptikus világában pár hektár sivatagnak.

Ezen kéne elgondolkodnia.

De hát nem szokása. Mármint a gondolkodás.

Addig is, míg ez eldől, örüljünk.

Végre van már Qanon magyarul is.

Nem tudtuk, mi hiányzott.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!