Szele Tamás: Oltatlanul

Tegnapi hír szerint a fejlett világban már veszélyesen kevesen hisznek a védőoltások hatékonyságában, a Guardian szerint Európában az embereknek csak 59 százaléka gondolja, hogy a kötelező oltások biztonságosak, Nyugat-Európában mindössze 50 százalék, miközben ugyanez az arány globálisan 79 százalékon áll.

Franciaországban a legalacsonyabb a bizalom: ott az emberek alig 33 százaléka találja biztonságosnak a vakcinákat. Közben pedig vígan éledeznek a bolygó minden sarkában a már elfeledettnek hitt járványok. Európában, az Egyesült Államokban, Japánban terjed a kanyaró, bár ha így haladunk, lesz minden, amit a boldog középkor óta nem tapasztaltunk. De mi történt, megőrült a világ?

A Guardian elemzése szerint ez összefügg az intézményrendszerekkel és kormányokkal szembeni bizalmatlansággal, valamint azzal, hogy a közösségi oldalakon zavartalanul terjed minden áltudományos szamárság – ezt azonban érdemes alaposabban elemezni egy tavalyi kutatás fényében.

De először is lássuk, mi az oltásellenesség lényege.

Oltások elleni tiltakozás mindig is volt bizonyos mértékben, de komoly mozgalom csak mára lett belőle. Az oltásellenesek fittyet hánynak arra, hogy a saját gyermekeiket veszélyeztetik (saját magukat már nem is mondom), fittyet a közösségnek, amit szintén komoly bajba sodorhatnak és sodornak is, ők nemet mondanak minden oltásra, mert szerintük

  1. az oltás hatástalan,
  2. az oltás csak a gyógyszeripart gazdagítja (mit csináljunk, nem készítheti a vakcinát a textilgyár vagy az acélöntöde),
  3. az oltás a népirtás eszköze, melyet a világot irányító Háttérhatalom használ az ártatlan, mit sem sejtő tömegek ellen.

Tehát, ha valaki belehal a kanyaróba, arról mindenki tehet, csak ők nem, akik nem engedték beoltatni, logikus, ugye? Nem. Nem baj: ennek az őrületnek világszerte tízmilliók hisznek. De csak mostanság, pár éve lett ez ekkora mozgalom, mint említettem – és

hát ezt is az Olginóban alapított orosz trollgyár erősítette fel.

Úgy derült ki ez a mocskos történet, hogy tavaly elindult egy kommunikációs kutatás Amerikában. A washingtoni George Washington Egyetem kutatói arra szerettek volna rájönni, hogyan segíthetnék a közegészségügyi dolgozók online kommunikációját, de, mint a CNN beszámolt róla, minden ilyen jellegű fórumon szinte kizárólag oltáspárti és oltásellenes, viszont vérre menő vitákba ütköztek. És mivel volt rá kapacitásuk, megvizsgálták a vitatkozó „szakértőket”. Honnan jönnek, kik is valójában – érdekes módon az elsöprő többség mindkét oldalon orosz troll volt, olyanok is, akiket már más területről ismertek, olyanok is, akik ennek a témának a kedvéért születtek, mint profil. Gyakorlatilag több ezer fős csoportokban vitatkoztak és vitatkoznak oltásügyekben – egymással, idekapcsolva a politikát is, és vadítva a közéjük keveredő civileket.

De hát ez mire jó?

Nagyon sok mindenre, kérem. Ha én szóba hozom a közösségi oldalon – teszem azt – a pásztortarhonyát, mint ételt, az nekem a magánügyem. Tegyük fel pár ismerősöm hozzászól, lesz, aki kedveli, lesz, aki utálja, ez még mindig egy lényegtelen magánbeszélgetés. De ha mindkét oldalon háromezer troll feszül egymásnak, akkor ez már társadalmi vita, szociálpolitikai kérdés, átüti a közönség ingerküszöbét, felkelti a figyelmüket, ennyi ember csak nem lehet bolond (dehogynem), csatlakoznak a vitához, sebeket osztanak és kapnak, már tízezrek vesznek részt a verbális ütközetben, hullanak a harcosok, a trollok meg nyugodtan odébbállnak és röhögve nézik.

Az akció célja a nyugati társadalmak meggyengítése, megosztása, bizalmatlanság keltése, újabb politikai és társadalmi mozgalmak kialakítása, melyek tovább növelik a zűrzavart.

A mérések azt mutatták, hogy azok az orosz eredetű álprofilok, amelyek érintettek voltak az elnökválasztás körüli botrány vitáiban, huszonkétszer többet posztoltak oltásellenességről – pro és kontra! – mint az átlagos, létező, civil felhasználók.

Na, és nem működik? Világméretű mozgalmat építettek ki. Még Magyarországon is tombol ez a hisztéria, és minden híve meg van győződve arról, hogy őt nem az orosz propaganda kábította el, hanem megvilágosodott és végre tisztán látja a világot irányító összeesküvést.

Működik ez, kérem. Működni is fog.

Ameddig a véleményünket összetévesztjük a tényekkel, sőt, ameddig más véleményét is tényként kezeljük, addig miért pont az oltásellenesség ne működne?

Tényleg kár, hogy gondolkodni annyira fárasztó.

Azért is kerülik sokan ezt az időtöltést.

Akkor most csak egy dolgot tessék elképzelni: mondjuk a lakosság többsége oltásellenes lesz, és felhagynak ezzel a megelőzési módszerrel világszerte. Vagy nem világszerte, egyes államokban nem, de a legtöbb helyen igen. Demokratikus lenne a döntés?

Mindenképpen: a többség akaratát fejezné ki.

Aztán valamelyik olyan államban, ahol még oltanak – és ez nagy valószínűséggel totális állam, diktatúra vagy ahhoz közel álló rendszer, hiszen a demokráciák engedelmeskedtek a nép hangjának – történik egy baleset. Egy laboratórium összeomlik, földrengésben vagy csak úgy, kiszabadul valamilyen régi járvány vírusa.

Esetleg a fekete himlőé.

Az adott állam lakossága be van oltva, nekik nem esik bajuk, de mindenki másnak igen. Viszont az illető (autokratikus) ország rövid idő alatt világhatalommá válik, hiszen a többi (demokratikus) állam a járvány megfékezésével lesz elfoglalva.

Tetszik látni: így lehetne kiirtani a demokráciát, mint államformát fizikailag is a Föld színéről, pusztán propagandaeszközökkel és egy kis balesettel.

Nem mondom, hogy bárki is erre készül: de orvosilag nem lehetetlen.

Tessenek elgondolkodni.

És oltatni, míg lehet.

Szele Tamás

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!