Szele Tamás: Járványkufárok

Akkor lássuk, mire jó a koronavírus? Mire, hőköl meg az épeszű ember, hát semmire, Isten mentsen tőle, maximum arra, hogy belehaljunk. Kérem, amekkorát tévedni tetszenek.

Nagyon sok mindenre jó, mint azt majd be is fogom mutatni, ugyanis az emberi természet igen találékony és még a járványokból is képes ilyen vagy amolyan úton hasznot húzni.

Első sorban is, a koronavírus-járványnak komoly politikai propaganda-értéke van.

Nem úgy, ahogy az első pillanatban gondolná az ember, mármint hogy a Kínai Népköztársaság társadalmi berendezkedését lehetne miatta némi joggal kritizálni, ez a felhasználása csak értelmesebb, műveltebb körökben fordul elő, ehhez ugyanis legalább valamennyire ismerni kéne Kínát. Azonban a nem-kínai emberek többségének fogalma sincs ennek az országnak a viszonyairól és nem is érdeklődnek irántuk különösebben. De akkor hogy lehet ezt propagandára használni?

Propagandára használni a világon mindent lehet, főleg, ha orosz konteó-szakértő és titkosszolga az ember, tehát a koronavírust is. Mint a Guardian írja, amerikai szakembereknek több ezer olyan álprofilt sikerült egész a Szent Oroszhonig visszakövetniük, amelyek a koronavírussal kapcsolatos hamis híreket terjesztenek. Ezek között olyan konspirációs elméletek szerepelnek, ami szerint a világjárvány mögött az Amerikai Egyesült Államok áll.

De miért állna? A kávéházi logika szerint az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúban áll (ez csak részben igaz, még a járvány kitörése előtt sokat enyhült a helyzet), és ebben a háborúban biológiai fegyverként vetették volna be az amerikaiak a CIA által kifejlesztett koronavírust. Ennek ugyan az égvilágon semmi értelme nem lett volna, hiszen egy világméretű epidémia a légiközlekedés korában pillanatok alatt jelenik meg a bolygó bármely pontján, tehát visszaüt – még akkor sem lett volna ráció a dologban, ha a vírus specifikusan kizárólag kelet-ázsiaiakat támad meg. Terjedt is egy ilyen verzió még magyarul is, csak mostanra kiderült, hogy erről szó nincs, fertőz az mindenkit, válogatás nélkül. Ez a mostani orosz kampány sok elemében hasonlít ahhoz az az 1980-as években a KGB által terjesztett hírhez, miszerint a HIV-vírust amerikai kutatók alkották és szabadították rá a világra, akkor sokan el is hitték ezt a baromságot, máig hiszik is jó páran. De azért ezt profibb módon szervezik, mint az Index írja:

Néhány ezer fiók, amiről már ez előtt is bebizonyosodott, hogy mögöttük oroszok állnak, és többek között a szíriai konfliktus, a franciaországi és a chilei tüntetéssorozatok kapcsán is aktívak voltak, meglepően hasonló üzenetet tett közzé a koronavírusról is. A fiókok mögött nem robotok, hanem hús-vér emberek állnak, és angolul, spanyolul, olaszul, németül és franciául is posztolják a hamis híreket. A szakértők szerint szépen nyomon lehet követni, hogyan működik az egész rendszer, miután az üzenetek nem csak a közösségi oldalakon, de az állami tévén, és orosz híroldalakon is megjelennek, ezzel azt a látszatot keltve, hogy igazoltak azok a felvetések, amiket az álprofilokon állítanak.” (Index)

Káros ez?

Nagyon káros. Ugyanis most az egész világ karöltve, ellentéteket félredobva dolgozik a vírusfertőzés ellenszerén, ha azonban véletlenül egy amerikai laboratórium érné el az áttörést, félő, hogy az elbolondított, elbutított betegek egy része nem fogadná el az amerikai ellenszert. És a járvány velünk maradna nemzedékeken át, míg mindenki belé nem pusztul. Olgino fiai megint nagykalapáccsal fogtak az órásmesterséghez, mit érdekli őket, ha kipusztul az emberiség – csak pusztuljon előbb Amerika, akkor már nekik jó. Szóval, úgy tessék ezt a konteócskát terjeszteni, hogy aki továbbadja, az életünkkel és az emberi faj fennmaradásával játszik.

Aztán még mire jó a koronavírus?

Kereskedelemre például kifejezetten alkalmatos.

Szinte bármit el lehet adni vele, csak el kell terjeszteni róla, hogy gyógyítja a fertőzést. Már ott tartunk, hogy a WHO külön oldalt kellett indítson, amiben cáfolja a mindenféle alternatív, délibábos gyógymódokat. Akkor lássuk, mi nem hasznos a koronavírus ellen mostanáig? Nem használ:

  • a forró levegős kézszárító alkalmazása kézmosás után

  • az ultraibolya fényű fertőtlenítő lámpa

  • a bőr alkoholos vagy klóros bekenése

  • Kínából nyugodtan fogadhatunk csomagot, levelet, nem fertőz

  • a háziállatuk, társállatok nem terjesztik a koronavírust

  • nem használ, ha rendszeresen kimossuk az orrunkat fiziológiás sóoldattal

  • nem használ a fokhagyma, legfeljebb távol tart tőlünk mindenkit, így a fertőzötteket is, ez pálinkával együtt alkalmazva még hatásosabb

  • nem használ a szezámolaj alkalmazása külsőleg (belsőleg sem)

  • nem használnak az antibiotikumok, mert azok csak a baktériumok ellen hatásosak, ez pedig vírus

  • nem, egyelőre nincs hatásos védőoltás a fertőzés ellen, de az egész világ ezen dolgozik, szóval lesz.

Azért tessék belegondolni, hogy egy kis gerilla-marketinggel, suttogó propagandával, konteó-terjesztéssel hányan keresték gennyesre magukat, akik a fentebb említett árucikkekkel, kézszárítókkal, ultraibolya lámpákkal, fiziológiás sóoldattal vagy egyszerűen fokhagymával kereskedtek. Ügyes, ügyes, mondaná Kohn bácsi, bár azért ne feledjük: elsősorban ez mégis egy betegség, nem egy reklámhordozó felület.

Betegség, amit sok mindenre használnak leleményes embertársaink.

Például vallási térítésre is.

Ez a zseniális ötlet a román ortodox egyház leleménye. Tudni való ugyanis, hogy míg a magyar munkavállalási kivándorlás két fő európai célországa Németország és Nagy-Britannia, a románé Olaszország, Spanyolország. Ennek oka a nyelv bizonyos hasonlósága lehet, de mindenképpen tény, hogy igen sok román állampolgár él többek között Észak-Olaszországban is, ahol most válsághelyzet van kialakulóban. Erre válaszul a területileg illetékes román ortodox érsekség azonnal lépett: közleményben szólította fel a félszigeten élő román híveket, hogy napi rendszerességgel kenjék be magukat megszentelt olajjal, reggelente igyanak szentelt vizet és sűrűbben mondják el Miatyánkot.

Sőt, az sem árt, ha szentelt vizet szórnak a házukra amellett, hogy betartják a hatóságok által elrendelt óvintézkedéseket.

Hát, erre mondják, hogy ártani nem árthat, és ha valaki megússza, tán nem is Istennek köszöni majd meg, hanem az Egyháznak, ami azért jelentős különbség. Adakozás esetén főleg.

Szóval, sok mindenre jó nekünk ez a koronavírus, ezer és egy dologra használja már a találékony emberiség, várom, mikor csinálnak belőle pótkávét és tévésorozatot is.

Egy dolgot még nem műveltünk vele.

Gyógyítani még nem nagyon sikerül.

Nyugalom, meglesz az oltás hamar.

Addig meg ne tessék kufárkodni a járvánnyal, mert csúnya vége lesz.